Guvernul a aprobat schema de ajutor de stat pentru sprijinirea consumatorilor industriali prin intermediul certificatelor de emisii de CO2

in Business, Energie, Poluare, Schimb─âri Climatice 20 December 2019 273 Views

Guvernul a aprobat un proiect de ordonan┼ú─â de urgen┼ú─â privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea consumatorilor industriali din 15 domenii prin intermediul certificatelor de emisii de CO2, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Energiei ┼či Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, citat de Agerpres.

Astfel, 15 domenii vor beneficia prin intermediul certificatelor de emisii de CO2 de reduceri ale preţului la energie electrică.

“Ordonan┼úa de urgen┼ú─â cu privire la modificarea Ordonan┼úei 115 a Fondului de mediu (OUG 115/2011 – n.r.) ┼či instituirea unei scheme de ajutor de stat (…) a fost aprobat─â ast─âzi. Practic, ea este ├«mp─âr┼úit─â ├«n dou─â p─âr┼úi – o parte aloc─â banii procentual din Fondul de mediu, 29% merg la bugetul de stat, 50% merg c─âtre proiecte ale Fondului de mediu, 15%, de data asta, am c─âzut de acord ├«n Guvern, ├«mpreun─â cu ministrul Mediului ┼či premierul, pentru aceast─â schem─â de ajutor de stat pentru cele 15 sectoare industriale aprobate de Comisia European─â. Industria acestor sectoare va fi ajutat─â cu un procent de 15% din valoarea certificatelor de CO2 care vor fi v├óndute ┼či banii se vor str├ónge ├«n Fondul de mediu, iar 6% din acest buget vor merge c─âtre proiecte de reducere a emisiilor de CO2, proiecte care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Economiei, Energiei ┼či Mediului de Afaceri, derulate prin Fondul de mediu”, a afirmat Popescu, la Palatul Victoria, ├«ntr-o conferin┼ú─â de pres─â, la finalul ┼čedin┼úei de Guvern.

Ministrul a explicat c─â, prin actul normativ, Guvernul ajut─â ┼či industria din cele 15 sectoare ┼či se creeaz─â premisele unor colabor─âri viitoare de reducere a emisiilor de CO2.

“Eu cred c─â este un lucru bun, riscam relocarea industriilor din aceste sectoare, cred c─â reu┼čim s─â venim ├«n sprijinul industriilor respective ┼či reu┼čim s─â men┼úinem locurile de munc─â ├«n Rom├ónia, ceea ce este foarte important, ┼či s─â cre┼čtem competitivitatea industriei rom├óne┼čti”, a spus Popescu.

Cine beneficiaz─â de schema de ajutor de stat

Companiile industriale care au urm─âtoarele domenii de activitate:

1. Produc╚Ťia de aluminiu (Cod CAEN 2742);

2. Extrac╚Ťia mineralelor pentru industria chimic─â ╚Öi a ├«ngr─â╚Ö─âmintelor naturale (Cod CAEN 1430);

3. Fabricarea altor produse chimice anorganice (Cod CAEN 2413);

4. Produc╚Ťia de plumb, zinc ╚Öi cositor (Cod CAEN 2743);

5. Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte din piele (Cod CAEN 1810);

6. Produc╚Ťia de metale feroase sub forme primare ╚Öi de feroaliaje, inclusiv ╚Ťevi de o╚Ťel f─âr─â sudur─â (Cod CAEN 2710);

7. Fabricarea hârtiei și a cartonului (Cod CAEN 2112);

8. Fabricarea îngrășămintelor și a produselor azotoase (Cod CAEN 2415);

9. Produc╚Ťia de cupru (Cod CAEN 2744);

10. Fabricarea altor produse chimice organice de baz─â (Cod CAEN 2414);

11. Filarea fibrelor tip bumbac (Cod CAEN 1711);

12. Fabricarea fibrelor sintetice și artificiale (Cod CAEN 2470);

13. Extrac╚Ťia minereurilor feroase (Cod CAEN 1310);

14. Urm─âtoarele subsectoare din cadrul sectorului Fabricarea materialelor plastice ├«n forme primare (Cod CAEN 2416): – Polietilena de joas─â densitate (LDPE); – Polietilena linear─â de joas─â densitate (LLDPE); – Polietilena de ├«nalt─â densitate (HDPE); – Polipropilen─â (PP); – Clorur─â de polivinil (PVC); – Policarbonat (PC);

15. Urm─âtorul subsector din cadrul sectorului fabric─ârii celulozei (Cod CAEN 2111): – Past─â mecanic─â.

Intensitatea ajutorului de stat acordat va fi 80% pentru costurile suportate în anul 2018 si 75% pentru costurile suportate în anii 2019 și 2020.

Schema de ajutor de stat va avea un buget total de 331 milioane euro. ├Än ultimii trei ani Rom├ónia a ob╚Ťinut 1.687.084.380 Euro din v├ónzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de ser─â aferente instala╚Ťiilor sta╚Ťionare (EUA).

Perioada de valabilitate a schemei este 2018 ÔÇô 2020 ╚Öi se va aplica ulterior notific─ârii ╚Öi aprob─ârii acesteia de c─âtre Comisia European─â. Num─ârul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat acordat ├«n temeiul prezentei scheme este de aproximativ 170.

Comentarii

comentarii