Guvernul alocă peste 280 de milioane de lei pentru finanțarea tehnologiilor prietenoase cu mediul, în următorii 4 ani

Guvernul a aprobat în sedința de joi schema de ajutor de minimis pentru programul pilot Start-Up Mediu Eco-Business. Valoarea totală estimată a ajutorului de minimis este de 288,45 milioane lei, în perioada 2016-2020.

eco business

Potrivit reprezentanților Guvernului, finanțarea se realizează din veniturile Fondului pentru Mediu, iar  cuantumul finanțării va fi egal cu cheltuielile eligibile ale proiectului, fără a se putea depăşi echivalentul în lei al nivelului maxim al ajutorului de minimis de 200.000 euro. Schema de minimis îşi încetează valabilitatea la 31 decembrie 2020.

Anual se pot organiza una sau mai multe sesiuni de finanţare, pe tipuri de proiecte şi în limita sumei alocate.

Obiectivul Start Up Mediu Eco Business îl reprezintă finanţarea nerambursabilă a tehnologiilor de obținere a materialelor și/sau produselor cu impact redus asupra mediului prin utilizarea de materii prime naturale și/sau materii prime reciclate, în scopul introducerii acestora în diferite sectoare ale economiei verzi. Este vorba despre proiecte pentru reducerea impactului asupra mediului prin încurajarea obținerii de materiale și/sau produse din materii prime naturale și/sau materii prime reciclate”, se arată în comunicatul Guvernului.

De asemenea, programul își propune să identifice și să susțină dezvoltarea de produse și servicii cu impact redus asupra mediului în arii-cheie în care solicitanții pot avea un impact semnificativ prin programe de re-tehnologizare și producție în sectorul materialelor și produselor cu impact redus asupra mediului, investiții în tehnologii, procese industriale și de producție care procesează în mod sustenabil resursele de mediu, și stimulează deopotrivă dezvoltarea si prezența pe piață a micilor producători locali.

Schema de minimis se adresează operatorilor economici, întreprinderi unice, cu excepţia celor care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele pescuitului şi acvaculturii, în producţia primară a produselor agricole, în prelucrarea şi comercializarea produselor agricole, desfăşoară activităţi legate de export către state terţe sau către state membre sau desfăşoară activităţi care favorizează utilizarea produselor naţionale în detrimentul celor importate.

 

 

spot_img

Ultimele știri