Guvernul britanic vrea sa elimine complet deseurile de plastic ÔÇ×evitabileÔÇŁ, p├ón─â ├«n 2042

in Legislatie, Poluare 11 January 2018 141 Views

Taxarea pungilor de plastic, finan╚Ťarea inova╚Ťiilor din industria plasticului ╚Öi ├«ncurajarea v├ónz─ârii produselor vrac. Iat─â doar c├óteva dintre m─âsurile pe care guvernul britanic ar urma ╚Öi le asume ast─âzi, ├«n cadrul unui plan menit s─â protejeze mediul ├«nconjur─âtor.

poluare plastic uk greenpeace

Foto: Greenpeace

Theresa May ar urma s─â prezinte ast─âzi un plan de 25 de ani pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea mediului natural, potrivit presei britanice. Printre m─âsurile anun╚Ťate, se num─âr─â eliminarea complet─â a de╚Öeurilor de plastic care pot fi evitate, p├ón─â ├«n 2042.

ONG-urile de mediu spun ├«ns─â c─â planul este prea permisiv, ├«ntruc├ót formul─ârile sunt prea vagi, iar textul nu prevede obliga╚Ťii, ci doar recomand─âri. ├Än plus, forma╚Ťiunile repro╚Öeaz─â autorit─â╚Ťilor c─â termenul stabilit este prea ├«ndep─ârtat, c├ónd, de fapt, m─âsurile sunt necesare chiar din acest moment.

Deșeurile de plastic, o prioritate

Potrivit jurnali╚Ötilor britanici, planul ar urma s─â con╚Ťin─â numeroase m─âsuri pentru reducerea cantit─â╚Ťii de de╚Öeuri de plastic generat─â la nivel na╚Ťional. Dintre acestea, men╚Ťion─âm:

  • extinderea taxei de 5 ╚Öilingi (0,26 lei) pentru v├ónzarea de pungi din plastic de unic─â folosin╚Ť─â pentru toate magazinele; ├«n prezent, taxa se aplic─â doar pentru magazinele cu peste 250 de angaja╚Ťi cu norm─â ├«ntreag─â; introducerea ei ├«n 2015 a condus la reducerea cu 90% a consumului de pungi;
  • finan╚Ť─âri pentru inova╚Ťii ├«n industria plasticului;
  • presiuni pentru ca supermarketurile s─â amenajeze raioane cu produse vrac;
  • angajamentul de a sus╚Ťine financiar statele ├«n curs de dezvoltare care vor s─â lupte ├«mpotriva polu─ârii cu plastic.

Planul nu se va limita ├«ns─â doar la recomand─âri privind gestionarea de╚Öeurilor. Va mai cuprinde ac╚Ťiuni legate de gestionarea sustenabil─â a terenurilor, de conservarea ╚Öi dezvoltarea naturii ╚Öi a biodiversit─â╚Ťii, de ├«mbun─ât─â╚Ťirea s─ân─ât─â╚Ťii cet─â╚Ťenilor cu ajutorul naturii, de gestionare eficient─â a consumului de resurse ╚Öi de reducere a polu─ârii.

ONG-urile de mediu rămân sceptice

Organiza╚Ťiile ecologiste nu s-au l─âsat totu╚Öi convinse de promisiunile autorit─â╚Ťilor britanice. Reprezentan╚Ťii Greenpeace au declarat pentru BBC c─â guvernul rateaz─â o oportunitate ╚Öi c─â planul nu este suficient de ÔÇ×urgent, detaliat ╚Öi durÔÇŁ. Au punctat ╚Öi faptul c─â nu se men╚Ťioneaz─â implementarea unor scheme de garan╚Ťie pentru sticl─â, o m─âsur─â cunoscut─â pentru eficien╚Ťa sa.

Cei de la Friends of the Earth au cerut termene clare pentru punerea în practică a măsurilor recomandate în plan, iar cei de la Wildlife Trusts spun că implementarea lui ar trebui să fie obligatorie ca acesta să fie eficient.

Comentarii

comentarii