Guvernul continu─â programul de reducere a eroziunii costiere

in Legislatie 19 September 2016 319 Views

Proiectul privind ÔÇ×Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)ÔÇŁ, ├«n valoare total─â de 3,4 miliarde lei, va putea fi demarat dup─â ce Guvernul a aprobat ├«n ╚Öedin╚Ťa de ┬áluni, indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investi╚Ťii. Proiectul are o durat─â de realizare a investi╚Ťiei de 36 de luni ╚Öi este ├«mp─âr╚Ťit ├«n dou─â etape.

foto-lucrari-de-reabilitare-a-litoralului-marii-negre-1

În prima etapă, cu o valoare de peste 1 miliard de lei, se vor realiza lucrări în zonele Stăvilare (Edighiol, Periboina), Mamaia, Tomis, Agigea și Eforie. În cea de-a doua etapă vor fi efectuate lucrări în zonele Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn și zona 2 Mai.

Finan╚Ťarea investi╚Ťiei se va realiza, pentru prima etap─â, din Fondul de coeziune prin Programul Opera╚Ťional Infrastructur─â Mare 2014-2020, Axa Prioritar─â 5 ÔÇ×Promovarea adapt─ârii la schimb─ârile climatice, prevenirea ╚Öi gestionarea riscurilorÔÇŁ, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor, ├«n limita sumelor aprobate anual cu aceast─â destina╚Ťie, precum ╚Öi din alte surse constituite legal.

Pentru etapa a doua urmeaz─â s─â fie identificate surse de finan╚Ťare legale.

Prin implementarea proiectului se va realiza protec╚Ťia litoralului M─ârii Negre pe teritoriul Rom├óniei de efectele eroziunii costiere prin dezvoltarea unui program de lucr─âri specifice care au ├«n vedere reabilitarea ╚Öi protejarea liniei ╚Ť─ârmului, a terenurilor adiacente ╚Öi a ecosistemelor de uscat ╚Öi marine. De asemenea, se urm─âre╚Öte protejarea infrastructurii economice ╚Öi a obiectivelor sociale periclitate de procesele de eroziune marin─â. Totodat─â, se va implementa un program integrat de monitorizare a zonei costiere care s─â vin─â ├«n sprijinul opera╚Ťiunilor ╚Öi lucr─ârilor de ├«ntre╚Ťinere, pe termen mediu ╚Öi lung (30 de ani).

Realizarea proiectului, prin m─ârirea zonelor de plaj─â, va duce la cre╚Öterea poten╚Ťialului turistic ╚Öi la cre╚Öterea num─ârului de turi╚Öti ╚Öi vizitatori ├«n aceste zone.

170 de milioane de euro pentru reabilitarea a 7,3 km de plaj─â

Pe 25 mai a fost anun╚Ťat─â finalizarea proiectului ini╚Ťial de reabilitare costier─â ├«n perimetrele┬áMamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord pe o lungime de peste 7,3 km.┬áInvesti╚Ťia total─â s-a ridicat la┬á170.450.084 euro. Finan╚Ťarea nerambursabil─â din Fondul de Coeziune a fost┬á├«n valoare de 145.680.660 euro.

Comentarii

comentarii