Guvernul german alocă un miliard de euro pentru producţia de baterii destinate maşinilor electrice

in Business, Transport 14 November 2018 48 Views

Guvernul german alocă un miliard de euro pentru a sprijini un consorţiu de companii germane care vor să producă celule de baterii destinate automobilelor electrice şi intenţionează să finanţeze un centru de cercetare care va dezvolta o nouă generaţie de baterii solide, potrivit Reuters.

Aceste măsuri sunt menite să reducă dependenţa constructorilor auto germani de furnizorii baterii din Asia şi să protejeze locurile de muncă din industria auto germană, în pericol din cauza tranziţiei de la motoarele cu combustie internă la automobilele electrice.

Asigurarea că firmele germane vor fi implicate în lanţul de aprovizionare pentru vehiculele electrice este importantă pentru Germania, ţară a cărei economie a devenit dependentă de succesul industriei auto.

Însă, planurile Berlinului în domeniul bateriilor destinate automobilelor electrice ar putea să vină prea târziu, notează jurnaliştii de la Reuters. Companiile asiatice, care sunt deja lideri în acest sector, au început să îşi majoreze producţia şi unii experţi avertizează că există riscul unei oferte excedentare de baterii care să afecteze apariţia unor noi jucători europeni capabili să producă un număr semnificativ de baterii.

“Avem o acumulare a riscurilor în sectorul auto. Industria este mult prea dependentă de motoarele cu combustie internă. De acea guvernul vrea să ajute sectorul în eforturile sale de diversificare” a declarat secretarul de stat în Ministerul german al Economiei, Christian Hirte. Acesta a adăugat că Berlinul discută cu mai multe companii precum şi cu alte guverne europene pentru susţinerea unei uzine care să producă celule de baterii. “De exemplu există posibilităţi în regiunea Lausitz, posibil în cooperare cu Polonia”, a spus Hirte, care se ocupă şi de coordonarea politicilor pentru Germania de Est precum şi penttru IMM-uri.

Surse citate de Reuters susţin că printre companiile care poartă discuţii cu ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, cu privire la construirea unei uzine se numără producătorul german de baterii VARTA Microbattery, gigantul din domeniul chimiei BASF şi subsidiara Ford din Germania, Ford-Werke GmbH.

Unii analişti susţin că Europa este mult în urma rivalilor asiatici când vine vorba de baterii destinate automobilelor electrice, cel puţin când vine vorba de actuala tehnologie. De exemplu, firma de consultanţă Boston Consulting Group (BCG) a estimat că în 2021 capacităţile globale pentru producţia de celule de baterii vor depăşi cererea cu aproximativ 40%.

Grupul sud-coreean LG Chem furnizează deja unor constructori auto germani baterii destinate automobilelor electrice, baterii care sunt produse la o uzină din Polonia în timp ce rivalii Samsung SDI Co şi SK Innovation intenţionează să îşi construiască uzine de baterii în Ungaria.

Comentarii

comentarii