Guvernul german: aparatele de suflat frunze contribuie la „apocalipsa insectelor”

in Biodiversitate, EcoLIFESTYLE, Impact 25 November 2019 312 Views

Aparatele de suflat frunze sunt fatale pentru insecte și nu ar trebui folosite decât dacă este absolut necesar, potrivit guvernului german. Anunțul a fost făcut la câteva zile după publicarea unui studiu care a avertizat că o apocalipsă a insectelor este în desfășurare și amenință viața pe Pământ.

Un studiu publicat la începutul lunii noiembrie, realizat de un ecologist britanic, a atras atenția că insectele mor de opt ori mai repede decât animalele mari. Astfel, peste 40% din cele un milion de specii de insecte cunoscute sunt amenințate cu dispariția.

„Dacă declinul insectelor nu este oprit, ecosistemele terestre și de apă dulce se vor prăbuși, cu consecințe profunde asupra stării de bine a omenirii”, a explicat profesorul Dave Goulson, potrivit The Independent.

Un alt studiu, din 2017, a arătat că, în ultimii 30 de ani, populația insectelor zburătoare a scăzut cu peste 75% în 60 din zonele protejate ale Germaniei.

Astfel, guvernul german le-a impus cetățenilor să evite aparatele de suflat frunze, cu excepția situațiilor în care utilizarea lor este absolut necesară. Aceste aparate de grădinărit poluează și prezintă „un risc pentru animalele mici, care sunt absorbite sau suflate și, astfel, afectate”, a transmis Ministerul Mediului.

În luna septembrie, guvernul german a anunțat un plan de 100 de milioane de euro pentru protejarea insectelor, care include crearea unor reglementări privind mediul și limitarea utilizării pesticidelor. Glifosatul va fi interzis începând cu 2023.

Însă, spre deosebire de unele state din America, unde utilizarea aparatelor de suflat frunze are deja restricții sau a fost interzisă, guvernul german a dat numai câteva recomandări, comentează jurnaliștii de la The Independent.

Comunicatul oficial spune că nu există deocamdată suficiente dovezi privind daunele făcute de aparate, pentru a le interzice, dar explică: „Nu doar că sunt zgomotoase și poluează aerul prin motoarele lor cu ardere internă, dar dăunează grav biologiei solului”. 

„Cred că aceste aparate intră în categoria de «prea curate», ceea ce e rău pentru insecte. În general, dacă ar fi să tăiem vegetația de pe marginea drumului și să deschidem zonele cu iarbă mai rar, să lăsăm iarba să crească printre dalele de pavaj și am lăsa frunzele să se descompună mai mult, cred că ar fi foarte benefic pentru insecte”, a spus Edward Turner, profesor la Universitatea Cambridge.

Comentarii

comentarii