Guvernul olandez își cere scuze pentru ignorarea siguranței în exploatarea gazelor

in Autoritati, Recomandate 3 March 2015 270 Views

Guvernul olandez și-a cerut scuze pentru subestimarea cutremurelor cauzate de exploatarea gazelor naturale în provincia nordică Groningen. Un studiu recent a dat vina pe guvern și pe companiile energetice pentru ignorarea pericolelor, informează rt.com.

16501812966_a0a3ccc52f_z

Cercetarea consiliului independent privind siguranța arată că exploatarea gazelor este clar responsabilă pentru seismele din regiunea Groningen. Deși legătura dintre cutremure și exploatare a fost făcută în 1993, ea nu a fost recunoscută ca prezentând pericole pentru locuitori până în 2013.

Raportul arată că ministerul olandez al economiei, autoritatea de surpaveghere a minelor și Shell-Exxon Mobil care operează sondele de extracție au colaborat pentru maximizarea producției și au ignorat siguranța.

“Părțile implicate au considerat riscurile asupra siguranței populației ca fiind neglijabile și au ignorat necunoscutele din evaluarea riscului” și “au eșuat să acționeze cu grijă față de siguranța cetățenilor din Groningen”, se arată în raport.

Ministrul Afacerilor Economice a dat publicității scuzele sale. “Îmi pare foarte rău că interesele privind siguranța locuitorilor din Groningen nu au primit atenția meritată, siguranța va fi de acum pe primul loc”, a spus acesta.

Încă din 2012, când s-a produs un cutremur de 3,6 grade pe scara Richter, guvernul a fost avertizat că producția de gaz trebuie oprită pentru siguranța cetățenilor. Dar guvernul a decis ca producția să fie oprită în 2014 și doar cu un mic procent.

Puteți citi și:

ONU: În ultimii 60 de ani, cel puțin 40% din conflictele interne au avut legătură cu exploatarea resurselor

Chvron renunță la exploatarea de gaze de șist din România

Comentarii

comentarii