Hainele din frunze de ananas, alternativa ecologic─â a pielii naturale

in Companii 13 February 2015 1,117 Views

Pi├▒atexÔäó este un textil ne╚Ťesut, inovator, natural ╚Öi sustenabil, dezvoltat de designerul Carmen Hijosa. Din el se pot face haine ╚Öi alte produse ecologice, potrivit┬átheguardian.com.

Pi├▒atex-Bagahe

La nun╚Ťi ╚Öi evenimente oficiale ├«n Filipine, b─ârba╚Ťii poart─â adesea Barong Tagalog, o hain─â sub╚Ťire ╚Öi transparent─â brodat─â, purtat─â peste un tricou. Unul dintre cele mai surprinz─âtoare materiale folosite la fabricarea Barong Tagalog-ului sunt fibrele din frunze de ananas. E posibil ca, ├«n cur├ónd, fire lungi din frunze s─â fie folosite pentru a face o serie de alte produse, de la haine la saco╚Öe ╚Öi tapi╚Ťerii auto.

Numit Pi├▒atex (Pi├▒a ├«nseamn─â ananas, ├«n spaniol─â), noul material a fost creat de Carmen Hijosa, fost consultant ├«n industria bunurilor din piele din Filipine, ├«n anii 1990. Nu era mul╚Ťumit─â de standardul bunurilor produse, a╚Öa c─â a ├«nceput s─â caute alternative.

Descoperirea s-a produs c├ónd Hijosa a observat rezisten╚Ťa ╚Öi calitatea fibrelor din frunzele de ananas folosite la fabricarea Barong Talog-ului ╚Öi s-a g├óndit c─â ar putea face un material textil din fibre lungi, ├«mpletite f─âr─â a fi tricotate sau ╚Ťesute, asem─ân─âtor cu felul ├«n care se fac p├óslele.

Fibrele care compun Pi├▒atex-ul sunt extrase din frunzele de ananas de pe planta╚Ťii, de c─âtre agricultori, ├«nainte ca acestea s─â fie t─âiate ╚Öi stratificate. Apoi fibrele trec printr-un proces industrial la finalul c─âruia se ob╚Ťine materialul. Un produs secundar al procesului e o biomas─â care poate fi transformat─â ├«n ├«ngr─â╚Ö─âm├ónt, aduc├ónd venituri suplimentare agricultorilor.

Slide 1

Materialul are un aspect asem─ân─âtor cu al p├ónzei ╚Öi poate fi vopsit, imprimat ╚Öi tratat pentru a-i da anumite tipuri de texturi. Cu un anumit tratament, Pi├▒atex poate ar─âta ca pielea, ╚Öi e produs ├«n grosimi diferite, ├«n func╚Ťie de produsul finit pentru care va fi folosit. Pentru gen╚Ťi, de exemplu, e nevoie de un material mai gros.

Pi├▒atex-Punackpuck

Se pot face gen╚Ťi, ├«nc─âl╚Ť─âminte, scaune, canapele. Fibrele pot fi transformate chiar ╚Öi ├«n lambriuri ╚Öi c─âptu╚Öeli pentru interioare de ma╚Öini. Hijosa a petrecut ultimii cinci ani dezvolt├ónd Pi├▒atex la Royal Collage of Art, iar Camper ╚Öi Puma au f─âcut deja mostre de ├«nc─âl╚Ť─âminte. Designerul Ally Capellino a f─âcut, de asemenea, saco╚Öe.

Carmen Hijosa a vrut s─â creeze un produs ecologic ca alternativ─â la piele. Deoarece e un produs secundar al ananasului, produc╚Ťia de Pi├▒atex nu necesit─â utilizarea unui teren suplimentar.

Suntem ceva cu totul nou. Noi nu ├«nlocuim, ci suntem o alternativ─â at├ót la piele c├ót ╚Öi la textilele pe baz─â de petrol. Suntem o alternativ─â sustenabil─â, cu un fundal sociologic ╚Öi ecologic puternicÔÇŁ, spune Hijosa.

Inventatoarea vrea s─â ├«╚Öi pozi╚Ťioneze produsul ├«ntre┬átextilele pe baz─â de petrol ╚Öi cele din piele, din punct de vedere al pre╚Ťului.┬áCosturile Pi├▒atex-ului, care a fost lansat ├«n Londra ├«n decembrie 2014, e ├«n prezent de aproximativ 18 lire sterline per metru p─âtrat (o pies─â de mobilier ar necesita aproximativ 5 metri p─âtra╚Ťi), ├«n timp ce pielea cost─â ├«ntre 20 ╚Öi 30 de lire sterline, conform spuselor designerului. ├Än plus, avantajul noului material este c─â produce de╚Öeuri ├«n propor╚Ťie de doar 5%, ├«n timp ce de╚Öeurile rezultate din produc╚Ťia de piele sunt 25 de procente.

P├ón─â acum, juc─âtorii din industrie au fost dornici s─â experimenteze cu noul material textil ├«n c─âutarea lor de idei noi. Exist─â tot mai multe brand-uri care caut─â textile noi ╚Öi sustenabile, care ajut─â comunit─â╚Ťile agricole de pe partea cealalt─â a lumii. Dezvoltarea va lua ceva timp, dar pia╚Ťa e deschis─â la produse noi, bine pre╚Ťuite, crede Hijosa.┬áCompania din spatele produsului, unde Hijosa e proprietar majoritar, prognozeaz─â v├ónzarea a un milion de metri p─âtra╚Ťi de Pi├▒atex pe an, p├ón─â ├«n 2018.

Un ananas obi╚Önuit are ├«ntre 30 ╚Öi 40 de frunze, fiecare lung─â de un metru. Pentru a produce un metru p─âtrat de Pi├▒atex de grosime medie, e nevoie de 480 de frunze, adic─â produsul secundar a 16 anana╚Öi. Ace╚Ötia pot fi recolta╚Ťi odat─â la 14 luni, ├«n ╚Ť─âri precum Brazilia, Thailanda, Filipine, China, Kenya ╚Öi Ghana. De obicei, frunzele sunt l─âsate s─â putrezeasc─â ├«n p─âm├ónt dup─â ce anana╚Öii sunt cule╚Öi.

Sursă foto: http://www.ananas-anam.com/

Mai citește și:

Materiale textile inovatoare pentru stimularea culturii algelor marine în UE

Bananele si ananasul vor fi folosite la constructia automobilelor

 

Comentarii

comentarii