Human Terrain, harta interactivă care te ajută să ai o perspectivă asupra populației lumii

Un inginer a creat o hartă interactivă în care orașele arată ca niște clădiri zgârie-nori, ca niște turnuri sau ca niște simple puncte, în funcție de cât de populate sunt. În plus, harta arată și schimbările pe care le-au suferit zonele între 1990 și 2015. Pe hartă, România arată că s-a depopulat în această perioadă.

Human Terrain, harta interactivă care te ajută să ai o perspectivă asupra populației lumii

Matt Daniels spune că este un jurnalist-inginer și că este coordonatorul site-ului The Pudding, care explică idei dezbătute și importante prin eseuri vizuale. Ultima lucrare a echipei este harta lumii, în care populațiile sunt văzute ca munți sau ca niște clădiri zgârie-nori.

„În ultimii 30 de ani, schimbarea scalei populației a devenit greu de înțeles. Cum vizualizezi 10 milioane de oameni?”, scrie în deschiderea hărții.

Concepută cu scopul de a ajuta oamenii să vizualizeze mai ușor populațiile din orașe, harta se numește „Human Terrain”.

„Din perspectiva mea (deși e una privind dinspre SUA), a fost o experiență care mi-a deschis ochii asupra cât de inegal este distribuită populația lumii. De exemplu, compară Coasta de Vest a Statelor Unite cu Java, o insulă din Indonezia (casă a 140 de milioane de oameni)”, scrie Matt pe site-ul său.

proalpin.ro

Datele folosite au fost cele mai recente disponibile, din 2015, de la Global Human Settlement Layer. Harta oferă o perspectivă a populației din prezent, dar și din 1975 și 1990. Mai mult, utilizatorii pot vedea cum o regiune sau un oraș s-a schimbat în perioada 1990 – 2015.

[box type=”info” align=”aligncenter” width=”2″ ]În 1993, erau 14 orașe din lume cu o populație de peste 10 milioane de oameni. Astăzi, alte 20 se califică la această categorie, iar alte 11 le vor urma până în 2030.[/box]

„Dacă nu ai vizitat unul din aceste orașe noi cu 10 milioane de oameni sau dacă nu ai urmărit îndeaproape creșterea economică, s-ar putea să-ți fie foarte greu să-ți imaginezi această scară”, mai scrie inginerul pe site.

Printre aceste orașe se numără Kinshasa, din Republica Democratică Congo, cu 13,1 milioane de oameni, care a devansat Parisul. În 1984, orașul din Africa avea numai 2,6 milioane de locuitori. Potrivit estimărilor, populația din Kinshasa va ajunge la 35 de milioane în 2050.

„Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă acest oraș este transportul: să ajungi în Kinshasa este foarte greu, iar asta poți să vezi din datele populației. La figurat, Kinshasa este un singur munte, înconjurat de doar câteva blocuri mai mici (comparativ cu orașe similare, precum Parisul, care au suburbii puternic dezvoltate)”, a mai scris el.

Human Terrain, harta interactivă care te ajută să ai o perspectivă asupra populației lumii

Zona cea mai populată din România este Bucureștiul care, potrivit hărții, cu tot cu localitățile din jur (Pipera, Chitila, Popești-Leordeni, Voluntari, Pantelimon etc) numără 2,1 milioane de persoane. Opțiunea care îi permite utilizatorului să vadă schimbările din 1990 până în 2015 arată o Românie cu multe turnuri roșii, ceea ce înseamnă declinul populației. Însă, zona de sud-est a Munteniei, a înregistrat o creștere.

Human Terrain, harta interactivă care te ajută să ai o perspectivă asupra populației lumii

Harta interactivă poate fi văzută aici.

spot_img

Ultimele știri