Cercetătorii au publicat prima hartă a pădurilor bătrâne europene

in Biodiversitate 19 June 2018 94 Views

Oamenii de știință au publicat o hartă a pădurilor bătrâne din Europa, care se întind pe mai mult de 13.000 kilometri pătrați în 34 de țări. 

Cercetătorii au descoperit că Europa are mai multe păduri bătrâne și virgine decât se credea până acum. Bill Keeton, co-autor al studiului și ecologist la Universitatea din Vermont, SUA, a dat mai multe detalii într-un comunicat de presă.

„Am arătat în acest studiu că, deși suprafața totală a pădurilor nu este mare în Europa, există considerabil mai multe păduri virgine și primare decât se credea până acum – și sunt distribuite în multe părți din Europa.”

Conform rezultatelor, deși există mai multe păduri primare decât se credea, acestea sunt rare. Deseori, pădurile primare sunt mici și izolate, însă sunt extrem de bogate în biodiversitate.

„Peisajul european este rezultatul a milenii de activități umane, așa că nu este surprinzător că doar o porțiune mică a pădurilor noastre este încă nederanjată. Deși asemenea păduri corespund cu o mică parte din suprafața totală a pădurilor din Europa, ele sunt excepționale din punct de vedere al valorii lor ecologice și de conservare.”, a explicat Tobias Kuemmerle, director al Conservation Biogeography Lab la Universitatea Humbolt și autor senior al studiului.

Conform hărții, 89% dintre pădurile primare se află în zone protejate, însă măsurile de protecție sunt stricte doar pentru 46% dintre regiunile respective.

„Regiuni vaste de păduri primare sunt exploatate în prezent în multe zone de munte, de exemplu în România, Slovacia și câteva țări balcanice. O creștere a cererii de bioenergie împreună cu ratele ridicate de exploatări forestiere ilegale duc la distrugerea acestui patrimoniu natural de neînlocuit, de multe ori fără să existe înțelegerea că pădurea tăiată este primară.”

Cercetătorii speră că noua hartă va fi folosită pentru a ajuta la protejarea pădurilor primare, fiind utilă la evaluarea regiunilor unde utilizarea terenurilor este redusă și identificând astfel zonele unde pădurile primare ar putea fi descoperite.

Un alt studiu recent arată că grupurile de copaci mai bătrâni și înalți sunt mai rezistenți la secetă. Cercetătorii au analizat impactul schimbărilor climatice asupra abilității copacilor din pădurea Amazoniană să absoarbă dioxid de carbon.

Green Report Shop Transport ECO

Rezultatele arată că abilitatea pădurilor mai înalte de 30 de metri de a produce fotosinteza este de trei ori mai puțin afectată de secetă decât în cazul pădurilor înalte de cel mult 20 de metri. Pădurile înalte sunt mai rezistente la secete pentru că sunt mai bătrâne, au o biomasă mare și rădăcini adânci care pot absorbi mai multă umezeală din sol.

„Studiul nostru arată clar că înălțimea și vârsta pădurii au un impact direct asupra ciclului de carbon în Amazon. Acest lucru este extrem de semnificativ datorită importanței pădurii Amazoniene pentru ciclul global de carbon și climă.”, a explicat într-un comunicat de presă Pierre Gentine, autor al studiului.

Noile descoperiri oferă încă un motiv pentru oprirea defrișărilor din Amazon. Tăierea pădurii poate duce la eliminarea unor copaci bătrâni, de neînlocuit, care rezistă mai bine la viitoarele secete care vor deveni tot mai dese din cauza schimbărilor climatice.

Comentarii

comentarii