O hartă a poluării luminoase globale dezvăluie cele mai afectate orașe și zone metropolitane

in Poluare 6 July 201815 Views

Poluarea luminoasă a luat amploare în ultimele decenii, având efecte negative asupra mediului înconjurător și a organismelor vii. The Revelator a publicat o hartă care dezvăluie cele mai luminoase orașe din lume.

Sursele polu─ârii luminoase includ iluminatul exterior ╚Öi interior al cl─âdirilor, iluminatul rutier, panourile publicitare iluminate ╚Öi loca╚Ťiile ├«n care se desf─â╚Öoar─â evenimente sportive majore.

Iluminatul excesiv afectează organismele vii în mai multe moduri, dereglând ciclurile reproductive, ca în cazul coralilor, desincronizând ceasurile biologice și contribuind la pierderea habitatelor pentru unele specii care sunt gonite de lumina puternică.

Alte specii sunt atrase de lumină, ajungând în locuri unde nu ar trebui să fie și atrăgând predatori, ca în cazul moliilor și a broaștelor. Păsările migratoare sunt în special vulnerabile la poluarea luminoasă, fiind derutate de clădirile înalte, puternic luminate și zburând în jurul lor până la epuizare, uneori ciocnindu-se fatal de acestea.

Poluarea luminoas─â, ├«n special cauzat─â de lumina albastr─â, are numeroase efecte negative asupra s─ân─ât─â╚Ťii umane, provoc├ónd un dezechilibru ├«n ritmul circadian care poate duce la oboseal─â, stres, anxietate, migrene, diminuarea func╚Ťiilor sexuale ╚Öi cancer.

În plus, poluarea luminoasă afectează vizibilitatea stelelor. Aproximativ 80% dintre locuitorii planetei nu mai pot vedea Calea Lactee din cauza strălucirii copleșitoare a luminilor.

The Revelator, platform─â ini╚Ťiat─â de Centrul pentru Diversitate Biologic─â din SUA, a analizat nivelurile de poluare luminoas─â din jurul lumii, public├ónd o hart─â cu cele mai afectate ora╚Öe ╚Öi zone metropolitane. Rezultatele arat─â c─â cele mai luminoase ora╚Öe sunt foarte populate, ├«ns─â ├«n multe zone iluminatul este influen╚Ťat ╚Öi de factori geografici ╚Öi culturali.

libris.ro

De exemplu, la latitudini nordice, unde soarele str─âluce╚Öte mai pu╚Ťin, sau ├«n ╚Ť─âri aride, unde c─âldura din timpul zilei determin─â mai mult─â activitate pe timp de noapte, ora╚Öele sunt mai puternic luminate.

Iat─â cele mai luminoase zece zone metropoliate, comparat cu media urban─â global─â:

10. Miami, SUA, de 2.6 ori mai luminos

9. Denver-Aurora, SUA, de 2.7 ori mai luminos

8. Mexico City, Mexic, de 2.8 ori mai luminos

7. Detroit, SUA, de 2.9 ori mai luminos

6. Buenos Aires, Argentina, de 3.5 ori mai luminos

5. Toronto, Canada, de 3.6 ori mai luminos

4. Chicago, SUA, de 4.5 ori mai luminos

3. Montr├ęal, Canada, de 4.8 ori mai luminos

2. Riyadh, Arabia Saudit─â, de 6.7 ori mai luminos

1. Moscova, Rusia, de 8.1 ori mai luminos

Cele mai luminoase zece orașe, comparat cu media urbană globală:

10. Tangier, Maroc, de 5.3 ori mai luminos

9. Helsinki, Finlanda, de 5.9 ori mai luminos

8. Medina, Arabia Saudit─â, de 6.0 ori mai luminos

7. Kazan, Rusia, de 6.1 ori mai luminos

6. Edmonton, Canada, de 6.5 ori mai luminos

5. Calgary, Canada, de 6.6 ori mai luminos

4. Kuweit City, Kuweit, de 7.0 ori mai luminos

3. Chelyabinsk, Rusia, de 7.1 ori mai luminos

2. Mecca, Arabia Saudit─â, de 7.4 ori mai luminos

1. Saint Petersburg, Rusia, de 8.1 ori mai luminos

Bucureștiul este singurul oraș din România care apare pe hartă, fiind de 1.2 ori mai luminos decât media urbană globală.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii