VIDEO Cum arată hârtia pe care poți printa fără cerneală și pe care o poți refolosi de 80 de ori

in Business, Video News, Videonews 7 February 201765 Views

Mai mulți cercetători chinezi și americani au descoperit o tehnologie de producție a hârtiei mai sustenabilă decât ceea ce există pe piață. Au creat foi de hârtie care pot fi printate cu ajutorul razelor UV și care pot fi curățate prin încălzire la 120 de grade Celsius. Acestea pot fi reutilizate de până la 80 de ori. Astfel, se elimină necesitatea de a folosi cerneluri și se poate reduce semnificativ producția de hârtie.

hârtie reutilizabilă

Cercetătorii lucrează la acestă tehnologie de mai bine de 2 ani, dar abia la finalul anului trecut au publicat un studiu în revista Nano Letters, în care explică modul de producție și funcționare. Unul dintre autori, Yadong Yin, profesor la Universitatea din California, a explicat pentru Phys.ro care sunt avantajele invenției.

Cel mai important aspect legat de descoperirea noastră îl reprezintă faptul că am dezvoltat o nouă tehnologie care ne permite să schimbăm culorile și să reversăm procesul de printare. Astfel, putem produce un tip de hârtie reutilizabilă, pe care putem printa fără cerneală și care are aceeași textură și formă ca hârtia tradițională, dar care poate fi curățată și refolosită fără a folosi cerneală suplimentară. Credem că munca noastră va avea un impact enorm din punct de vedere economic și al protejării mediului în societatea modernă.

Secretul constă în adăugarea la hârtia normală a unui strat suplimentar de nanoparticule, care au capacitatea de a-și schimba culoarea. Hârtia obținută este albastră, iar prin expunere la raze UV devine incoloră. Pentru a facilita cititul, se printează fundalul, care devine incolor, păstrând textul de culoare albastră.

Există totuși un dezavantaj al tehnologiei. Textul rezistă doar 5 zile la rezoluție bună, apoi revine treptat la culoarea albastră. În cazul în care se dorește grăbirea procesului, curățarea hârtiei se realizează prin încălzirea la 120 de grade Celsius. Foile pot fi rescrise de până la 80 de ori.

Cercetătorii spun că nu au costuri mari de producție, ceea ce înseamnă că noua hârtie va putea fi disponibilă la prețuri competitive față de cea tradițională.

Comentarii

comentarii