Cauciucul care „se vindecă singur”, invenția cercetătorilor de la Harvard

Un cauciuc care se vindecă singur după ce a fost perforat sau un elastic care nu va ceda niciodată. În viitor, aceste situații ar putea dispărea deoarece câțiva oameni de știință de la Harvard au dezvoltat un nou tip de cauciuc, la fel de dur ca cel natural, dar cu proprietatea de a se vindeca.

cauciuc
foto: seas.harvard.edu

Materialele cu proprietăți de auto-vindecare nu sunt o premieră, pentru că cercetătorii de la Școala de Inginerie și Științe Aplicate a Universității Harvard au mai dezvoltat în trecut alte tipuri de materiale cu proprietăți asemănătoare. Ei au mai creat un hidrogel (n.r. gel pe bază de apă) cu proprietăți de auto-vindecare, cu legături chimice reversibile, ceea ce înseamnă că, odată rupte se pot reveni la forma inițială.

Totuși, lucrul cu un material precum cauciucul s-a dovedit a fi mai dificil, spun cei care au dezvoltat tehnologia. Pentru că acest material are legături chimice puternice, care nu se reconectează niciodată după ce sunt rupte, sarcina a fost grea. Specialiștii au rezolvat această problemă făcând legăturile dintre polimeri reversibile, astfel încât atunci când materialul se rupe, să poată să ajungă din nou la forma inițială.

Pentru crea materialul, cercetătorii au dezvoltat o frânghie moleculară. Aceasta a permis crearea de legături chimice, care până atunci nu puteau fi posibile. Așa cum, de exemplu, uleiul nu poate fi amestecat omogen cu apa la scară moleculară, explică Li-Heng Cai, co-autor al studiului. De fapt, acest pas a a făcut posibil producerea cauciucului care „se vindecă singur”.

Proprietățile de auto-vindecare se pot aplica pentru o serie extinsă de produse din cauciuc.

„Imaginați-vă că am putea să folosim acest material pentru a face o anvelopă. Dacă aveți o tăietură pe anvelopă, aceasta nu ar mai trebui înlocuită imediat. În schimb, s-ar auto-vindeca în timp ce conduceți și ați putea să evitați alte daune”, a declarat Jinrong Wu, unul dintre profesorii care au contribuit la dezvoltarea tehnologiei.

Spre deosebire de cauciucul obișnuit, acest nou tip de cauciuc, prin proprietățile sale, redistribuie șocul astfel încât să nu existe un punct anume în care materialul să cedeze. După ce șocul este eliberat, materialul revine în forma inițială și crăpătura se repară singură. Departamentul de Tehnologie și Dezvoltare de la Harvard a depus deja patentul pentru tehnologie și vrea să comercializeze inovația.

Citește și: Omida care dizolvă polietilena, o posibilă soluție pentru problema deșeurilor din plastic

spot_img

Ultimele știri