Studenții de la Harvard și Yale au întrerupt un meci, pentru un protest față de combustibilii fosili

Studenții și absolvenții de la Harvard și Yale au întrerupt meciul anual de fotbal dintre cele două universități. Tinerii au protestat pe teren timp de o oră, cerând conducerilor celor două instituții de învățământ să nu mai investească în combustibilii fosili.

Înaintea celei de-a doua reprize a meciului anual dintre Yale și Harvard, câteva zeci de protestatari au ocupat terenul de fotbal din New Haven, Connecticut și au scandat mesaje adresate conducerilor universităților de elită. Aceștia s-au ținut de brațe și au afișat bannere cu mesajul: „Yale și Harvard, uniți pentru justiție climatică”. Atunci când un oficial i-a îndemnat pe aceștia să elibereze terenul de joc, mai mulți spectatori și jucători li s-au alăturat protestatarilor.

Protestul a durat în jur de jumătate de oră, timp în care peste 200 de persoane au fost prezente pe teren, iar transmiterea meciului în direct a fost amânată. Protestatarii au fost huiduiți scurt de unii dintre cei 44.989 de microbiști, dar mișcarea a fost intens dezbătută în social media. În jur de 50 de protestatari au fost escortați de poliție în afara stadionului, în timp ce restul au plecat din proprie inițiativă.

Într-un video publicat de pe Twitter Divest Harvard, căpitanul echipei de fotbal a universității, Wesley Osgbury, a declarat că ambele instituții de învățământ investesc în industrii care „ne distrug viitorul”.

„Când vine vorba de criza climatică, nimeni nu câștigă”, a spus el. „Harvard și Yale nu pot susține că promovează cu adevărat informația când, în același timp, susțin companiile implicate în inducerea în eroare a publicului, înșelarea academicienilor și negarea adevărului. De aceea, ne unim cu prietenii noștri de la Yale pentru a face apel la schimbare”.

 

Un purtător de cuvânt de la Yale a transmis că, în timp ce universitatea sprijină dreptul la liberă exprimare, nu încurajează tacticile protestatarilor sau perturbarea evenimentelor universității, transmite BBC.

Studenții de la ambele universități au început să protesteze încă din 2012 față de investițiile în companii de petrol, gaze și cărbune, care contribuie la criza climatică. Yale și Harvard au refuzat, susținând că ar fi într-o poziție mai bună pentru a încuraja acțiunile climatice corporative dacă ar rămâne acționari.

Acum câteva săptămâni, sute de studenți de la ambele universități au plecat de la cursuri pentru a participa la greva globală pentru climă. Anul trecut, la Yale, aproximativ 50 de studenți, membri ai comunității și profesori au ocupat biroul de investiții până când au fost arestați, potrivit The Guardian.

Ambele instituții au investiții masive în combustibili, inclusiv în cei fosili: Harvard, 39 de miliarde de dolari și Yale – 29 de miliarde de dolari. Activiștii sunt de părere că, dacă universitățile cedează, sute de instituții le vor urma.

spot_img

Ultimele știri