Hawaii va fi prima insula cu transport 100% electric

in Transport 5 December 2008 107 Views

Hawaii va fi paradisul masinilor electrice pana in 2012, au declarat reprezentantii Companiei Electrice de stat, informeaza New York Times. Incarcarea bateriilor automobilelor se va face printr-o retea “inteligenta” de incarcatoare.

Proiectul retelei foloseste ultimele tehnologii in materie de transport electric, cuplate cu o retea Internet care sa urmareasca cele cateva zeci de mii de statii de reincarcare. Proiectantul este increzator ca planul nu va fi afectat de actuala criza financiara, intrucat reteaua de incarcare va folosi doar energie solara si eoliana.

Proiectul ii apartine creierului din spatele software-ului folosit in Silicon Valley, Shai Agassi, acum CEO al companiei Better Place din California. Shai Agassi s-a concentrat pe surmontarea defectele masinilor electrice, si anume durata incarcarii bateriilor si oferta redusa de pe piata.

Shai Agassi a reusit stranga 200 de milioane de dolari din finantari private si sa mobilizeze guvernele mai multor tari, cum ar fi Danemarca, Israel, Australia, organizatii de planificare regionala din California de Nord si o companie producatoare de masini majora, Renault-Nissan. Costul total estimat pentru cele 500.000 de statii de incarcare este de un miliard de dolari.

Potrivit companiei Better Place, planul este perfect pentru insule, unde costurile energetice sunt ridicate. Piata din Hawaii este relativ restransa, de aproximativ 1.2 milioane de masini din care intre 70 si 120.000 sunt inlocuite anual. Cel mai important aspect este ca locuitorii insulei fac rareori mai mult de 160 de kilometri, ceea ce le va permite sa incarce cat mai rar masinile.

Potrivit lui Daniel M. Kammen, profesor de Resurse Energetice la Universitatea din California, proiectul Better Place este promitator, mai ales ca va incuraja consumatorii sa adopte din timp un sistem de transport alternativ, care va fi in curand indispensabil.

Shai Agassi (dreapta), intr-o discutie cu partenerii din Danemarca.

 

Comentarii

comentarii