Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Hiba din legea care încadrează defișările ilegale ca atentat la siguranța națională: cine-i controlează pe anchetatori

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, sâmbătă, legea inițiată de 50 de parlamentari PNL prin care defrișările ilegale de păduri pe suprafețe mai mari de un hectar intră la categoria de atentat la siguranța națională. Prin această modificare Serviciul Român de Informații, dar și serviciile Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, vor putea investiga acținile de defișare prin metode specifice, inclusiv interceptarea convorbirilor telefonice. Însă achetele serviciilor vor fi secrete de stat.

catuse din lemn

 

Nu vom putea avea un control democratic asupra acestor investigații deoarece vor fi secrete de stat”, a declarat, pentru Green Report, Valentin Sălăgeanu, coordonator Campania de Păduri, Greenpeace România. „Transparența va fi minimă și de asemenea nu știm care sunt procedurile prin care cineva poate notifica CSAT în această privință”, a adăugat acesta.

Potrivit proiectului, defrișările ilegale pe suprafețe mai mari de un hectar, reducerea fără aprobări legale a consistenței unui arboret cu mai mult de 50% față de prevederile amenajamentului silvic, exploatarea fără amenajament silvic a pădurilor vor fi încadrate la vulnerabilități la adresa siguranței naționale.

Reprezentanții Asociației Agent Green, consideră că premierul Dacian Cioloș va trebui să aprobe de urgență norme pe măsură cu sancțiuni și pedespe consecvente.

Agent Green solicită ca firmelor ce exploatează ilegal să li se suspende atestatul de exploatare, iar dacă repetă crima atunci să li se retragă definitiv atestatul. Persoanele și firmele vinovate trebuie pedepsite cu amendă penală de la 100.000 – 100.000.000 RON și închisoare de la 1 la 5 ani sau munca în folosul comunității păgubite”, au scris reprezentanții asociației pe pagina de Facebook.

Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, deoarece termenul limită de dezbatere, 29 septembrie, a fost depășit, iar ulterior, în luna decembrie, a trecut de votul Senatului, în calitate de for decizional.

Astfel, la articolul 3 al Legii 51/1991 se adaugă ca fiind vulnerabilitate „defrișările ilegale pe suprafețe mai mari de un hectar, reducerea fără aprobări legale a consistenței unui arboret cu mai mult de 50% față de prevederile amenajamentului silvic în vigoare”, precum și „exploatarea fără amenajament silvic a pădurilor încadrate în tipurile funcționale T1 și T2, stabilite conform normelor tehnice de amenajare a pădurilor”, adică tăierea pădurilor de strictă protecție din zona lucrărilor hidrotehnice a lacurilor de acumulare, a captărilor de alimentare cu apă, de pe pante cu înclinare mai mare de 30%, a obiectivelor strategice.

Potrivit expunerii de motive care a stat la baza acestei propuneri legilative, introducerea tăierilor ilegale printre vulnerabilitățile la adresa siguranței naționale înseamnă că instituții ale statului cu responsabilități privind siguranța națională a cetățenilor și comunităților, precum Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații, vor putea interveni alături de Ministerul Mediului pentru realizarea securității naționale și reducerea corupției din sistem și pentru „reducerea jafului”.

Potrivit Curții de Conturi valoarea defrișărilor raportate în urma controalelor se ridică la 5 miliarde de euro.

Citește și:

Defrișările ilegale sunt considerate atentat la siguranța națională

Defrișările și împăduririle au fost incluse în Strategia Națională de Apărare a Țării

Românii pot semnala orice tăiere de pădure prin aplicația „Harta tăierilor de păduri”

spot_img

Ultimele știri