Hidroelectrica: 6 milioane euro din reducerea GES

in Companii, Energie 17 December 2012 542 Views

www.zf.ro

Energia produsa de Hidroelectrica in capacitati noi de productie, si ca urmare a cresterii puterii instalate, prin retehnologizare, la hidrocentralele Portile de Fier I si II, este convertita de catre companie in Unitati de Reducere a Emisiilor de gaze cu efect de sera (ERU) generand venituri suplimentare de peste 6 milioane euro, prin transferul acestora catre alte parti semnatare ale Conventiei Cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC).

Astfel, compania a incasat lunide la NL Energy&Climate Change, autoritate guvernamentala olandeza, 2,92 milioane euro si alte 1,41 milioane euro au fost facturate si vor fi incasate in luna decembrie 2012, ca urmare a confirmarii cantitatilor de ERU aferente productiei suplimentare de energie regenerabila la Portile de Fier I si II, in perioada 2008 ÔÇô 2011.

De asemenea, sunt in curs de verificare si rapoartele de monitorizare a cantitatile de ERU care revin Hidroelectrica pentru energia suplimentara produsa la PDF I si II, in 2012, ca rezultat al retehnologizarii, si pentru energia produsa in capacitatile noi de productie puse in functiune in perioada 2009 ÔÇô 2012, valoarea estimata a ERU fiind de 1,73 milioane euro.

www.gandul.info

Am luat masurile necesare ca sa putem transmite in luna decembrie, conform contractului, toate informatiile solicitate in procesul de verificare si certificare a cantitatilor ERU care revin Hidroelectrica, astfel incat, la finalul proiectului, transferul de Unitati de Reducere a Emisiilor de gaze cu efect de sera, catre autoritatea olandeza va depasi 1.200.000 ERU si va atinge o valoare totala de peste 6 milioane euro, spune Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Dupa verificarea rapoartelor de monitorizare si certificarea cantitatilor ERU, acestea urmeaza sa fie inregistrate in registrul national al Romaniei si apoi transferate in registrul olandez, urmand sa fie facturate si incasate de Hidroelectrica.

Romania este parte la Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC), ratificata prin Legea nr.24/1994 si totodata la Protocolul de la Kyoto, ratificat prin Legea nr. 3/2001.

Comentarii

comentarii