Hidroelectrica si complexurile Rovinari si Turceni ar putea trece in proprietatea Electrica

Electrica SA isi va majora capitalul social si va emite noi actiuni astfel incat sa poata fi transferate in portofoliul sau toate actiunile detinute de stat la societatile Hidroelectrica si la complexurile energetice Rovinari si Turceni, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern.

Potrivit proiectului de act normativ, pachetele de actiuni nominative detinute de stat la Hidroelectrica vor fi transferate din administrarea Ministerului Economiei si Finantelor in administrarea AVAS, la valoarea nominala.

Capitalul social al companiei Electrica va fi majorat cu aportul in natura al statului prin AVAS, reprezentand intregul pachet de actiuni nominative detinute de stat la Hidroelectrica si complexurile Rovinari si Turceni si vor fi emise noi actiuni ale Electrica care revin statului prin AVAS in schimbul aportului in natura.

Practic, toate actiunile celor trei societati vor fi transferate din proprietatea privata a statului si din administrarea AVAS in proprietatea Electrica SA.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a precizat recent ca pana la sfarsitullunii aprilie va fi creata compania energetica nationala iar peste 60 la suta din companie urmeaza sa fi privatizata.

Vosganian a mentionat ca viitoarea companie se va numi Electrica SA. Compania nationala energetica va fi formata din structura actuala a Electrica, inclusiv componenta de furnizare a electricitatii, la care se vor adauga capacitati de generare a electricitatii din surse termo si hidro.

Potrivit ministrului, noua companie va include unitati de productie termo si hidroelectrice, precum si cele trei distributii de electricitate neprivatizate, respectiv Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud.

Vosganian a subliniat ca nu vor face parte din noua entitate Nuclearelectrica si termocentralele grevate de datorii.

Ideea infiintarii unei companii energetice romanesti a fost prezentata de catre primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, la inceputul lunii septembrie, cand Guvernul a aprobat strategia energetica nationala a Romaniei pentru perioada 2007-2020. Premierul preciza, la acea data, ca noua entitate nu va incalca prevederile europene privind obligativitatea separarii activitatilor de productie, transport si distributie a electricitatii.

spot_img

Ultimele știri