Holzindustrie Schweighofer şi-a schimbat numele în HS Timber Group

Holzindustrie Schweighofer Group, compania austriacă implicată în scandalul exploatării ilegale de lemn din ţara noastră, anunţă că îşi schimbă numele în HS Timber Group începând cu luna decembrie.

Cele trei fabrici de cherestea din România ale grupului (Sebeş, Rădăuţi, Reci) şi fabrica de panouri din lemn masiv de la Siret, împreună cu fabrica de cherestea din Germania (Kodersdorf) vor funcţiona sub numele de HS Timber Productions, precizează compania.

De asemenea, fabrica de panel din Comăneşti va funcţiona sub numele de HS Baco Panels, potrivit sursei.

Logica din spatele schimbării numelui este necesitatea ca numele Holzindustrie Schweighofer Group să fie uşor de înţeles, de pronunţat şi de reţinut pentru persoane de toate naţionalităţile, potrivit companiei. „HS Timber Group” îndeplineşte această cerinţă şi a fost ales pentru a promova operaţiunile internaţionale ale companiei – „timber” însemnând „cherestea” în limba engleză.

HS Timber Group păstrează sloganul „Perfection in Timber” – „Perfecţiune în cherestea”.

Schimbarea numelui nu afectează structura managerială, a acţionariatului, independenţa şi structura organizaţională a Grupului: HS Timber Group şi, prin urmare, filialele HS Timber Productions şi HS Baco Panels vor rămâne sub umbrela Evergreen Private Foundation (fosta Schweighofer Private Foundation), precizează compania.

„Schimbările pe care le presupune actualizarea numelui vor fi implementate în săptămânile următoare. Conducerea HS Timber Group consideră că valorile puternice ale unei companii cu o istorie îndelungată, combinate cu o imagine atractivă a brandului și cu un nume ușor de reținut, de înțeles și de pronunțat de către persoane de naționalități diferite, vor furniza o bază solidă pentru operațiunile internaționale”, spune compania într-un comunicat.

Grupul deţine trei fabrici de cherestea şi două fabrici de panouri în România şi o fabrică de cherestea în Germania. Cu aproape 3.200 de angajaţi, HS Timber Group este una dintre cele mai importante companii de prelucrare a lemnului din Europa, iar produsele grupului sunt vândute în peste 70 de ţări din întreaga lume.

Problemele Holzindustrie Schweighofer Group

De-a lungul timpului, presa, dar şi ONG-uri locale şi internaţionale au reclamat faptul că Holzindustrie exploatează ilegal lemn din ţara noastră inclusiv în arii protejate şi păduri virgine. Potrivit unei anchete Rise Project, din 2015, banii corporației Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din România, au hrănit politicieni, funcționari și afaceriști cu probleme penale.

Apoi, în luna iunie 2016 compania Holtzindustrie Schweighofer a pierdut certificarea FSC-CoC care demonstrează proveniența legală a lemnului și exploatarea lui din surse sustenabile.

De asemenea, procurorii DIICOT au deschis în 2018 o investigaţie, compania fiind bănuită că ar fi pus la cale un circuit prin care lemnul tăiat ilegal din pădurile noastre era albit pentru a putea fi vândut.

În cele patru fabrici din România, Holzindustrie Schweighofer procesează în fiecare an peste 2,5 milioane de metri cubi  de lemn. Lemnul procesat este exportat apoi în 70 de ţări. Concret, procurorii spun că, din 2011 până la data deschiderii anchetei, compania austriacă ar fi cumpărat lemn tăiat fără avize sau cu acte false şi l-ar fi exportat. Prejudiciul estimat se ridică la suma de peste 25 milioane de euro.

Anchetatorii vorbesc despre un grup infracţional organizat specializat în deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială şi tăiere fără drept de arbori.

În luna noiembrie a acestui an, Costel Alexe, ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, a declarat că tăierile ilegale din pădurile României s-au ridicat în ultimii trei ani la 60 de milioane metri cubi.

Pe de altă parte, Greenpeace România spune, în raportul său pe anul 2018, că autoritățile depistează doar 1% din totalul tăierilor ilegale de lemn.

Vă reamintim că în ultimii cinci ani, 185 de pădurari au fost agresați de hoții de lemne, iar cinci au fost ucişi.

spot_img

Ultimele știri