Hub pentru antreprenori, construit din containere maritime

in EcoLIFESTYLE 9 February 2018 188 Views

├Än Olanda, ├«n locul unei foste fabrici de panifica╚Ťie a fost amenajat un hub pentru antreprenori, cu 60 de containere maritime transformate ├«n birouri. Chiria╚Öii sunt din diverse domenii ╚Öi au format ├«mpreun─â o comunitate.

Hub pentru antreprenori, construit din containere maritime

├Än 2016, ├«n zona de est a ora╚Öului Haarlem, aflat la 20 de kilometri de Amsterdam, func╚Ťiona o fabric─â de panifica╚Ťie. Dup─â ce afacerea s-a mutat ├«ntr-o alt─â loca╚Ťie, ├«n urm─â a r─âmas o hal─â mare, care a stat un timp nefolosit─â. Asta p├ón─â c├ónd arhitec╚Ťii de la firma HER Architecten au adus 60 de containere maritime ╚Öi au transformat spa╚Ťiul de 1.400 de metri p─âtra╚Ťi ├«ntr-o zon─â de birouri pentru firme mici ╚Öi antreprenori. Denumirea ini╚Ťial─â a modului ├«n care era utilizat spa╚Ťiul, ├«n limba olandez─â, a suferit doar o mic─â modificare. Din ÔÇ×bakkerijÔÇŁ (brut─ârie) a devenit ÔÇ×bakkenrijÔÇŁ (╚Öir de containere). Complexul poart─â totu╚Öi numele a ceea ce a fost o dat─â acolo, Bakkerij.

retroboutique.ro
Containerele, care au avut din start sistem propriu de ventila╚Ťie, conexiuni la internet ╚Öi la electricitate, au c├óte un perete ├«ntreg din sticl─â, orientat c─âtre alei. Cutiile din metal au fost vopsite cu verde ╚Öi sunt disponibile, pentru ├«nchiriere, ├«n dimensiuni de 14 metri p─âtra╚Ťi ╚Öi 28 de metri p─âtra╚Ťi (adic─â dou─â containere care comunic─â ├«ntre ele). Pre╚Ťul pentru ├«nchirierea unui birou mic este de 295 de euro pe lun─â, iar a unuia mare, 435 de euro.

Hub pentru antreprenori, construit din containere maritime

Chiria╚Öii au la dispozi╚Ťii c├óteva spa╚Ťii comune, unde pot socializa, schimba idei ╚Öi crea conexiuni, cum ar fi s─âli de ╚Öedin╚Ťe, cafenele, restaurante, zone de relaxare, ba chiar ╚Öi o mic─â plaj─â improvizat─â.

├Äntregul concept respect─â principii ale sustenabilit─â╚Ťii: containerele sunt second hand, iar lemnul folosit la construirea teraselor din complexul Bakkerij provine de la podelele din lemn a unor birouri desfiin╚Ťate. Poate cel mai mare beneficiu este c─â, atunci c├ónd proprietarii halei vor decide s─â renun╚Ťe la hub, containerele vor putea fi mutate, iar spa╚Ťiul eliberat, f─âr─â s─â fie nevoie de demol─âri.

Hub pentru antreprenori, construit din containere maritime

Pentru a economisi energia, holurile care despart birourile sunt men╚Ťinute ├«ntr-un climat semi- exterior, datorit─â u╚Öilor mari de la intrarea ├«n hal─â. ├Änc─âlzirea din birouri este realizat─â prin intermediul unor covora╚Öe electrice eficiente, cu infraro╚Öu.

BakkeRij g─âzduie╚Öte, ├«nc─â de la deschidere, 50 de antreprenori ╚Öi mici afaceri, printre care agen╚Ťii de c─âl─âtorii, birouri de arhitectur─â, produse de panifica╚Ťie, designeri, dezvoltatori web. Chiria╚Öii formeaz─â ├«mpreun─â o comunitate ╚Öi pot participa ├«mpreun─â la activit─â╚Ťi lunare sau se pot bucura de un pahar de vin vinerea.

Hub pentru antreprenori, construit din containere maritime

Hub pentru antreprenori, construit din containere maritime

Comentarii

comentarii