Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

I..AȘI în Trail: cea mai verde competiție de alergare din România, dedicată protejării pădurii

Pe 14 aprilie, la Bârnova, Iași, va avea loc a patra ediție I..AȘI în Trail, primul concurs de trail running din Moldova extracarpatică și cea mai verde competiție de alergare din România. Scopul concursului este de a aduce la cunoștință opiniei publice importanța protejării pădurii Bârnova-Repedea.

I..AȘI în Trail este prima cursă românească de trail running din afara lanțului carpatic, fiind o competiție de alergare în natură organizată de Asociația Mai Bine. Concursul va avea loc duminică, 14 aprilie, pe poteci și drumuri forestiere din Pădurea Bârnova–Repedea, din sudul Municipiului Iași.

Cursa este dedicată importanței protejării acestei păduri, parte din vechii Codri ai Iașului, care este una dintre dintre cele mai întinse din afara arcului carpatic și prezintă un ecosistem cu mare biodiversitate. Zona a fost declarată sit de importanță comunitară prin Ordinul Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România.

Pădurea se întinde pe o suprafață de peste 12.000 de hectare și se suprapune ariei de protecție specială avifaunistică Pădurea Bârnova, incluzând mai multe rezervații naturale: Locul fosilifer Dealul Repedea, Poiana cu Schit, Poieni–Cărbunăriei și Pădurea Pietrosu.

I..AȘI în Trail este cea mai verde competiție de alergare din România. Una dintre principalele componente organizatorice este aceea de a diminua impactul negativ asupra mediului înconjurător prin activitățile pregătitoare și cele logistice din ziua concursului. Sunt implementate în mod organic o serie de practici sustenabile fără a compromite confortul alergătorilor.

De exemplu, furnizorii sunt aleși cu atenție, preferați fiind cei locali care utilizează materii prime naturale și/sau reciclate, nu sunt folosite pahare de unică folosință, participanții primesc apă de izvor la stațiile de realimentare, hrana oferită este în exclusivitate vegetariană și este servită în farfurii comestibile. Câștigătorii primesc premii și trofee cât mai prietenoase cu mediul, iar toți participanții primesc medalii realizate din materiale naturale.

Pentru ediția a patra, s-au înscris aproape 700 de participanți, care pot participa la probe ca Crosul Rezervației Repedea (12,5 kilometri), Semimaratonul Pădurii Bârnova (21,6 kilometri) sau Maratonul Codrii Iașilor (44,7 kilometri). Copiii pot participa și ei la două curse pe distanță scurtă, iar după startul semimaratonului, se pot alătura unei plimbări în natură pentru observarea insectelor, animalelor și a urmelor lor, identificarea și culesul plantelor comestibile.

Pasionații de fotografie au ocazia să participe până pe 10 aprilie la concursul foto Codrii Iașilor la una dintre următoarele categorii: Arbori remarcabili, Flora și fauna, Omul și natura.

Codrii Iașilor este o nouă inițiativă locală lansată prin intermediul competiției, care cu sloganul „cunoaștem, prețuim, păstrăm” se vrea a fi o pârghie pentru promovarea și conservarea pădurilor din jurul orașului.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană. De asemenea, ediția a patra a competiției face parte din proiectul Asociației Mai bine – B! The Change. Gândește global, Acționează Local. Acțiunea este co-finanțată prin proiectul There isn’t a PLANet B! –Strategii câștigătoare și acțiuni mici pentru impact mare asupra schimbărilor climatice” de Comisia Europeană prin programul DEAR și implementat în România de Asociatia Serviciul Apel.

spot_img

Ultimele știri