IEA: capacitatea globală de energie regenerabilă va crește cu 50% în următorii cinci ani

in Energie, Studii 1 November 2019 105 Views

Procentul de energie regenerabilă folosit pe plan global ar urma să crească cu 50% în următorii cinci ani, determinat de extinderea panourilor fotovoltaice instalate pe locuinţe, clădiri şi în industrie, se arată într-un raport publicat luni de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA).

Energia fotovoltaică va reprezenta aproape 60% din această creştere, iar cea eoliană, 25%.

Capacitatea totală de energie regenerabilă va creşte cu 1,2 TW până în 2024, de la 2,5 TW anul trecut, echivalentul capacităţii actualei capacităţi totale de energie instalată din SUA.

De asemenea, procentul regenerabilelor în generarea energiei va creşte de la 26%, în prezent, la 30% în 2024, se arată în raportul IEA. Scăderea costurilor tehnologice şi politicile guvernamentale mai eficiente au ajutat la estimările mai ridicate privind dezvoltarea energiei regenerabile, de la raportul din 2018, arată Agenţia Internaţională a Energiei.

“Regenerabilele reprezintă deja a doua sursă majoră de electricitate pe plan global dar trebuie accelerată punerea lor în folosinţă pentru îndeplinirea obiectivelor climatice pe termen lung. Pe măsură ce costurile continuă să scadă, se acordă din ce în ce mai multe subvenţii pentru punerea lor în folosinţă a panourilor fotovoltaice”, spune Fatih Birol, directorul IEA.

Costul de generare a energiei electrice din fotovoltaice distribuit (sisteme fotovoltaice pentru locuințe, clădiri comerciale și industrie) este deja sub prețurile de energie electrică în majoritatea țărilor.

Costurile de producere a energiei solare vor scădea cu încă 15% până la 35% până în 2024, ceea ce face ca tehnologia să fie mai atractivă pentru a fi adoptată, estimează IEA.

Cu toate acestea, sunt necesare reformele politice și tarifare pentru a asigura că dezvoltarea energiei fotovoltaice solară este durabilă și pentru a evita perturbarea piețelor de energie electrică și costuri energetice mai mari, se arată în raport.

Comentarii

comentarii