IEA: Cererea de cărbune va continua să scadă în următorii 5 ani

În 2015, se înregistra pentru prima dată o scădere istorică a cererii de cărbune la nivel global, potrivit Greenpeace. Tendința va continua în următorii 5 ani, potrivit previziunilor recente ale Agenției Internaționale a Energiei (IEA). Experții au identificat și au explicat posibilele cauze ale fenomenului.

cărbune poluare emisii

În anul 2014, 41% din energia consumată la nivel global a fost produsă cu ajutorul cărbunelui. Până în 2021, însă, situația s-ar putea schimba. Experții Agenției Internaționale a Energiei estimează în cel mai nou raport al lor că, peste 5 ani, energia obținută din arderea cărbunelui va reprezenta doar 36% din mixul energetic.

Una dintre cauzele acestei evoluții ar fi cererea din ce în mai scăzută de energie obținută din cărbune din partea Chinei și a Statelor Unite ale Americii. De asemenea, vor avea o contribuție creșterea ponderii energiilor regenerabile și dezvoltarea unor tehnologii eficiente energetic.

Cu toate acestea, scăderea estimată nu va fi suficientă pentru a asigura obiectivele asumate prin acordul climatic de la Paris. În decembrie 2015, statele membre ONU s-au angajat să aplice măsuri care să limiteze creșterea temperaturilor medii globale cu cel mult 2 grade Celsius.

Cererea de cărbune, neuniformă

Chiar dacă în 2015 s-a constatat o scădere istorică a cererii de cărbune, lumea depinde încă de această resursă neregenerabilă. Cea mai dependentă țară rămâne China. Aceasta produce aproape 50% din energia obținută din arderea cărbunelui la nivel global și consumă peste 50%  din aceasta. În 2015, cererea din Asia a reprezentat 3 sferturi din total. Situația nu a stat însă tot timpul așa. În trecut, America de Nord și Europa consumau jumătate din energia produsă de centralele pe cărbune.

Motivul pentru care cărbunele continuă să fie extrem de solicitat în țările aflate în curs de dezvoltare este acela că este mult mai ieftin decât alte resurse. De aceea, printre altele, este folosit pentru a genera electricitate, pentru a produce oțel și ciment. Totodată, este o resursă a cărei ardere generează mari cantități de dioxid de carbon. 45% dintre emisiile industriei energetice sunt cauzate de folosirea sa.

spot_img

Ultimele știri