Autorizarea unui ierbicid potențial cancerigen, motiv de dispută între forurile europene

in EcoLIFESTYLE, Recomandate 14 April 2016 273 Views

Autorizația pentru ierbicidul glifosat ar trebui prelungită de Comisia Europeană doar pentru șapte ani în loc de 15 și doar pentru uz profesional, având în vedere îngrijorarea care există privind proprietățile sale cancerigene și de perturbare endocrină, se arată în rezoluția nelegislativă, aprobată de Parlamentul European cu 374 de voturi la 225, cu 102 abțineri. Deputații europeni au cerut o evaluare independentă și publicarea tuturor dovezilor științifice pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) le-a folosit pentru evaluarea glifosatului.

glifosfat

De asemenea, Comisia nu ar trebui să aprobe utilizarea neprofesională a glifosatului, mai spun deputații, și ar trebui să reevalueze aprobarea sa ca urmare a clasificării sale încă incerte din partea Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA), într-o legislație separată, adaugă ei.

Rezoluția cere Comisiei să facă o nouă propunere, evaluând mai bine utilizarea durabilă a ierbicidelor care conțin glifosat și să lanseze o revizuire independentă a toxicității generale și a clasificării glifosatului, bazată nu numai pe datele referitoare la potențialul cancerigen, ci și la posibile proprietăți care cauzează probleme endocrine.

Publicarea dovezilor științifice

Deputații cer Comisiei și Autorității Europene de Siguranță Alimentară să ”publice imediat toate dovezile științifice care au stat la baza clasificării pozitive a glifosatului și a propunerii de reautorizare, având în vedere interesul public pentru aceste informații”.

Arderea prematură ”inacceptabilă”

Deputații consideră ”inacceptabilă” utilizarea glifosatului în practica agricolă cunoscută drept ardere prematură, adică eliminarea plantei propriu-zise înainte de recoltă pentru accelerarea coacerii și facilitatea recoltării. Această practică duce printre altele la o mai mare expunere pentru oameni.

Glifosatul nu ar trebui aprobat pentru utilizare în sau aproape de parcuri publice, locuri de joacă publice și grădini publice, mai spun deputații.

Experții naționali din comitetul permanent pentru plante, animale, alimente și nutrețuri (secțiunea fitofarmaceuticelor) va vota pentru adoptarea sau respingerea propunerii Comisiei, prin majoritate calificată, în mai. Dacă nu există o astfel de majoritate, Comisia Europeană va decide ce urmează.

Glifosatul este o substanță activă utilizată pe scară largă în ierbicide. Patentată la începutul anilor 1970, a introdus pe piața de consum în 1974 un ierbicid cu o arie mare de utilizare. Patentul a expirat în 2000, iar de atunci glifosatul a fost pus pe piață de diferite companii, câteva sute de produse de protecție a plantelor care conțin glifosat fiind înregistrate în prezent în Europa pentru a fi utilizate în recolte.

Comentarii

comentarii