Programul „Cu apele curate” – acțiuni de igienizare și prevenire a poluării cu plastic a Dunării

După ce, în mai puțin de o lună, voluntarii MaiMultVerde au colectat cinci tone de deșeuri de plastic din aria Insula Sacalin – Zătoane (Rezervația Biosferei Delta Dunării), asociația lansează programul „Cu apele curate”. Vor avea loc acțiuni de igienizare a malurilor Dunării și vor fi căutate și implementate soluții de prevenire a poluării cu plastic a fluviului.

În perioada 5-31 mai, în cadrul unei tabere de voluntariat, 100 de participanți au scos 5 tone de deșeuri de plastic din aria de protecție specială Insula Sacalin – Zătoane. La final, Asociația MaiMultVerde a lansat programul „Cu apele curate”, care se vrea a fi un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene.

Programul se subscrie campaniei Beat Plastic Pollution lansate de UN Environment de Ziua Internațională a Mediului în anul 2018, Agendei Europene 2030 și Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă promovate de Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Între 5 iunie – Ziua Internațională a Mediului și 29 iunie – Ziua Dunării vor avea loc acțiuni de igienizare a malurilor Dunării. În perioada iulie – septembrie va avea loc etapa de identificare și implementare a soluțiilor de prevenire a poluării cu plastic a apelor fluviului: dezvoltarea infrastructurii de colectare, activități educative, de informare și de organizare comunitară, adresate copiilor, tinerilor și adulților.

Acțiunile urmează a fi puse în practică de voluntari și membri ai comunităților din Tulcea, Brăila, Galați, Cernavodă, Călărași, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Oltenița și Drobeta-Turnu Severin, în parteneriat cu autoritățile locale și Inspectoratele Școlare Județene.

Pentru finalul anului este prevăzută evaluarea și revizuirea politicilor publice privind gestionarea deșeurilor din plastic, protejarea apelor și educația pentru mediu cu implicarea autorităților române: Ministerul Mediului, Ministerul Educației, Departamentul de Dezvoltare Durabilă, Administraţia Naţională Apele Române, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunării” (INCDD).

Programul este derulat la initiațiva Lidl Romania și MaiMultVerde, în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), One World România la Școală și Asociația pentru Relații Comunitare (ARC).

Potrivit celui mai recent studiu, în baza măsurătorilor realizate în perioada 2010 – 2012 pe tronsonul Dunării dintre Viena și Bratislava, fluviul transportă zilnic în Marea Neagră 4,2 tone de plastic (1.533 tone pe an).

“În realitate cantitatea ar putea fi mult mai mare”, spune Doru Mitrana, Președinte al Asociației MaiMultVerde, „căci în fiecare an vedem râurile, lacurile și Delta invadate de cantități uriașe de plastic aduse de viituri, fapt ce periclitează biodiversitatea acvatică, calitatea apelor și valoarea peisagistică a acestora. Lansăm acest program cu scopul de a reduce poluarea apelor Dunării, atât prin acțiuni de colectare a plasticului deja existent în albia fluviului, cât și prin măsuri de prevenire și combatere a deversărilor viitoare. Ambele categorii de activități sunt absolut necesare, trebuie menținute pe termen lung și extinse în tot bazinul Dunării și al afluenților săi, de pe teritoriul României și în toate celelalte țări riverane”.

„«Cu Apele Curate» contribuie la 6 dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila: apă curată, consum  și producție responsabile, acțiune climatică, viață acvatică, viață pe uscat, parteneriat pentru obiective”, a declarat Cristina Hanganu, Director de Comunicare și CSR, Lidl România.

Persoanele interesate să se implice pot accesa www.cuapelecurate.ro sau #cuapelecurate pe conturile Facebook si Instagram ale programului.

spot_img

Ultimele știri