Ikea a lansat o carte de rețete pe bază de resturi alimentare

in Eat Smart 5 April 2021 240 Views

Pentru noua carte de bucate Ikea au colaborat 10 chefi celebri, care au creat 50 de rețete pe baza resturilor alimentare care altfel ar ajunge la gunoi. Colecția de rețete este disponibilă gratuit, online.

„Credem că bucătăria este inima casei. Deci nu este surprinzător, ținând cont de cât de mult timp petrecem acolo, bucătăria este locul unde se creează cea mai mare risipă – în special alimentară. E foarte ușor să cumpărăm un pic mai multă mâncare și să ajungă în compost sau la gunoi. Aproape toată lumea o face din când în când”, scriu autorii cărții în introducere.

„Cartea de bucate din resturi este despre a găsi opțiuni delicioase în coaja de banană, în frunzele de la ridiche sau chiar în oasele de pui pe care te pregătești să le arunci și să profiți de tot ce ai la îndemână”, au mai scriu aceștia. „Astfel de lucruri mici se pot adăuga pentru a face o mare diferență.”

În cartea de 111 pagini – disponibilă gratuit aici – chefii încorporează în mâncăruri tijele de broccoli, frunzele de morcovi și de ridichi, cojile de banane și cotorul de măr. De exemplu, frunzele de ridichi și tulpinile de kale pot fi folosite în pesto și risotto, iar cojile de banană pot fi puțin prăjite, ca baconul, și mâncate alături de clătite. Rețetele sunt împărțite pe categorii: mic dejun, mese principale, aperitive, supe și salate, deserturi și sfaturi.

Cartea oferă sfaturi și în legătură cu resturile alimentare care nu sunt comestibile – cum ar fi cojile de ouă, care pot fi mărunțite și folosite la curățat calcarul din baie sau cojile de citrice, care pot fi fierte pentru a da un miros plăcut în casă.

În plus, bucătarii au oferit sfaturi pentru începătorii care vor să facă compost, dar și cum să păstrezi alimentele proaspete mai mult timp.

Citește și: 

Cercetătorii din Malaezia au transformat resturi de ananas în piese pentru drone

China. Ferme de gândaci de bucătărie, pentru a elimina resturile alimentare

O bere făcută din resturi de pâine ar putea ajuta la reducerea risipei alimentare

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii