Ikea lansează servicii de închiriere de mobilă pentru a face tranziţia către o economie circulară

in Business, Companii 10 February 2019 1,873 Views

Retailerul suedez de mobilă Ikea se pregăteşte să asigure servicii de închiriere de mobilă, o modificare radicală a modelului său tradiţional de business prin care doreşte să facă tranziţia către o economie circulară.

Ikea va încerca un sistem de leasing de mobilier în magazinele sale suedeze până la sfârșitul lunii februarie, care va include inițial mobilier de birou pentru proprietarii de afaceri.

În cadrul schemei, companiile își vor închiria mobilierul pentru o perioadă stabilită, iar după expirarea contractului de leasing, acesta va fi preluată de Ikea fie pentru renovare, revitalizare, revânzare sau reciclare. Companiile vor avea apoi șansa să închirieze ceva nou.

“Vom lucra împreună cu partenerii, astfel încât să puteți închiria mobilierul și, atunci când perioada de leasing se termină, îl veți înapoia și veți putea închiria altceva”, a declarat Torbjourn Loof, director executiv al Inter Ikea, pentru Financial Times. “Și în loc să aruncăm mobila, o recondiţionăm puțin și o putem vinde, prelungind ciclul de viață al produselor”.

În cazul în care procesul va fi unul reușit, Ikea poate decide să introducă conceptul pe alte piețe și să adauge în portofoliu bucătării, a spus compania.

“Se poate spune că leasingul este o altă modalitate de finanţare a unei bucătării. Când acest model circular va fi funcţional, vom avea un interes mult mai mare nu doar în vânzarea unui produs ci şi să vedem ce se întâmplă cu acest produs şi dacă consumatorul are grijă de el”, a mai spus Torbjorn Loof.

Lansarea schemei vine după ce managerul de dezvoltare durabilă al Ikea Marea Britanie, Hege Sæbjørnsen, a dezvăluit anul trecut planurile companiei de a deven “un retailer cu adevărat circular”, o mișcare pe care a numit-o că va fi fundamentală “pentru capacitatea comerciantului de a se dezvolta şi supraviețui pe termen lung.

Ikea face acum câteva produse, cum ar fi sticle de apă și cutii de depozitare, din deșeuri de plastic, iar anul trecut a lansat prima sa bucătărie care încorporează 100% materiale plastice reciclate după consumare (PCR) și lemn PCR. Toate produsele sunt acum proiectate folosind principiile “designului democratic”, care se bazează pe valori circulare și se axează pe realizarea produselor accesibile tuturor.

Leasingul de mobilier face parte din strategia Ikea de a dezvolta un model de business circular în cadrul căruia nu doar vinde produse ci şi le recuperează pentru a produce noi articole. Potrivit lui Torbjorn Loof, IKEA vrea să îşi reducă amprenta de carbon cu 15% până în 2030.

Citeste mai mult: adev.ro/pmgrnp

Comentarii

comentarii