Iliescu si Constantinescu au opinii diferite despre incalzirea globala

Fostii presedinti ai Romaniei, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, prezenti, joi, la Craiova, unde au participat la lansarea volumului "Un adevar incomod" semnat de fostul vicepresedinte american Al Gore, ce i-a si adus autorului Premiul Nobel pentru Pace, au recunoscut ca au opinii diferite despre incalzirea globala, care, de altfel, este si tema cartii ce urmeaza sa fie lansata, sambata, si la Targul de Carte Gaudeamus.

Ion Iliescu a afirmat ca problema incalzirii globale preocupa intreaga lume, iar oamenii trebuie sa aiba in vedere faptul ca, daca temperatura medie multianuala a crescut in ultimul secol cu aproape un grad, trebuie sa se gandim ca "atmosfera cam are gripa", iar acest aspect este unul ingrijorator.

"Sa ne gandim la noi: daca avem 37 de grade Celsius, ne simtim bine, dar daca avem 38 de grade, atunci nu se mai simtim bine, spunem ca avem febra sau ca avem gripa. Asa este si cu atmosfera: cam are gripa daca temperatura medie multianuala a crescut cu aproape un grad. Asta inseamna ca de aici rezulta o energie suplimentara in straturile superioare ale atmosferei care, la randul sau, duce la aparitia fenomenelor extreme: incendii in padurile umede tropicale, ceea ce pana acum nu a existat, sau inundatii, furtuni. Chiar si noi, aici, am inceput sa cunoastem fenomene cam semitropicale", a spus Ion Iliescu.

El a mai afirmat ca in natura nu exista notiune de deseuri, pentru ca totul se transforma, iar acest concept este unul creat de om. Ion Iliescu a mai spus ca volumul "Un adevar incomod" este interesant si ar trebui studiat de un numar cat mai mare de persoane.

La randul sau, Emil Constantinescu a afirmat ca volumul lui Al Gore s-ar fi putut traduce si "Un adevar neconvenabil" despre care el ar putea spune ca in opinia sa, multe din idei s-ar putea numi "un neadevar convenabil", pentru ca, desi nu corespund cu realitatea, este bine ca orice om sa aiba grija de mediul inconjurator.

"Aceasta carte este una care arata cum se face politica in Statele Unite, multumind pe foarte multa lume. Rolul cartii este unul pozitiv, pentru ca ne indeamna cum sa fim mai atenti cu mediul in care traim, insa cartea arata cum sa faci politica printr-o manipulare ’pozitiva’ a adevarului, dar trebuie sa ne intrebam ce se intampla cu adevarul care este o valoarea a stiintei. Al Gore, pe care si eu l-am cunoscut personal, la fel ca si presedintele Iliescu, interpreteaza selectiv anumite fenomene, iar prin eliminarea unor fapte ajungem la niste neadevaruri", a spus Emil Constatinescu.

Acesta a mai afirmat ca multe idei din cartea lui Al Gore au fost combatute de oamenii de stiinta, iar stiinta "nu ne-a promis nici bunastarea, nici fericirea, ci doar adevarul".

spot_img

Ultimele știri