Iluminatul LED genereaz─â economii importante la bugetul statului

in Energie 21 April 2021 81 Views

O tranzi╚Ťie complet─â la iluminatul cu LED ├«n doar trei sectoare ale iluminatului public poate reduce costurile energetice cu p├ón─â la 75 de milioane de euro ├«n fiecare an, la nivel na╚Ťional, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de Signify desf─â╚Öurat ├«n 11 state est-europene, printre care ╚Öi Rom├ónia. Sc─âderea consumului energetic anual cu 1.484 GWh s-ar putea traduce ├«n diminuarea amprentei de carbon cu peste 250.000 de tone echivalentul cantit─â╚Ťii pe care 23 de milioane de copaci o pot absorbi ├«n decursul unui an.

Derulat la ├«nceputul anului 2021, studiul evalueaz─â pia╚Ťa de iluminat din 11 state est-europene ÔÇô Rom├ónia, Bulgaria, Croa╚Ťia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia ╚Öi Ungaria. Acesta analizeaz─â poten╚Ťialul beneficiilor ├«n trei domenii specifice de aplicare: iluminatul rutier ╚Öi stradal, unit─â╚Ťile din sectorul medical ╚Öi segmentul educa╚Ťional.

Odat─â cu cre╚Öterea popula╚Ťiei ╚Öi a urbaniz─ârii, cererea pentru serviciile de iluminat este ├«n cre╚Ötere. Implementarea tehnologiilor de iluminat inteligent ╚Öi a sistemelor conectate genereaz─â economii energetice ╚Öi ofer─â beneficii pe toate planurile ÔÇô economie, cet─â╚Ťeni ╚Öi mediu. Pe fondul preocup─ârii pentru sustenabilitate, a╚Ö dori s─â atrag aten╚Ťia ╚Öi asupra moderniz─ârii cl─âdirilor ╚Öi a infrastructurii, unde componenta de iluminat trebuie s─â de╚Ťin─â un loc important. Cred c─â acum, ├«n contextul Green Deal ╚Öi PNRR, este un moment decisiv pentru Rom├óniaÔÇŁ, a declarat R─âzvan Copoiu, CEO Signify Rom├ónia ╚Öi Europa de Sud-Est.

Tranzi╚Ťia la iluminatul cu LED este una dintre cele mai simple proceduri de modernizare, pentru c─â nu necesit─â investi╚Ťii mari de capital, se poate face ├«ntr-un interval scurt, asigur─â o recuperare rapid─â a investi╚Ťiei ╚Öi costuri reduse de ├«ntre╚Ťinere. ├Än 2006, aproximativ 19% din consumul global de energie electric─â se datora iluminatului stradal conven╚Ťional (l─âmpi fluorescente, cu sodiu sau incandescen╚Ť─â).

├Än urma trecerii treptate la solu╚Ťiile digitale, acesta a sc─âzut la 13% ├«n 2018 ╚Öi se estimeaz─â c─â, p├ón─â ├«n 2030, prin continuarea procesului de ÔÇ×LED-ificareÔÇŁ ╚Öi a utiliz─ârii tehnologiei IoT, ponderea iluminatului va ajunge la 8%.

Dintre cele peste 2 milioane de becuri utilizate pentru iluminatul rutier ╚Öi stradal din Rom├ónia, doar aproximativ 25% dintre ele au fost deja ├«nlocuite cu tehnologia LED, ├«n timp ce ├«n segmentul cl─âdirilor din sistemul de s─ân─âtate exist─â peste 640 de mii de corpuri de iluminat conven╚Ťionale care trebuie actualizate. ├Än sistemul educa╚Ťional, pe l├óng─â reducerea costurilor, iluminatul ╚Öcolilor cu becuri LED ├«nseamn─â o ├«mbun─ât─â╚Ťire a condi╚Ťiilor de ├«nv─â╚Ťare ╚Öi a confortului ocular pentru elevi. Din aproape 5 milioane de corpuri de iluminat din ╚Öcolile ╚Öi universit─â╚Ťile din ╚Ťar─â, doar 8% au fost ├«nlocuite cu becuri LED.

Comentarii

comentarii