Iluminatul public ecologic, posibil în România?

Iluminatul public, alături de iluminatul casnic, reprezintă 14% din consumul total de energie electrică din România, iar implementarea sistemului de iluminat cu leduri va conduce atât la diminuarea facturilor de energie electrică, cât și la reducerea consumului de resurse necesare producerii energiei electrice,  a declarat, în cadrul conferinței Lighting Industry Forum 2015, Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului. Ministerul lucrează, în prezent, la o strategie prin care să impună folosirea surselor de iluminat ecologice pe străzile din România. 

ooeurope.space.night

„Înlocuirea sistemelor incandescente cu cele eficiente energetic implică însă costuri mari la momentul actual, însă aceste aspecte vor fi rezolvate cu ajutorul firmelor de profil, care au început deja să identifice soluții convenabile de înlocuire. Sumele economisite în factura de energie electrică vor putea fi investite în alte sectoare de interes”, a declarat  Popa.

Potrivit acestuia, în prezent se lucrează la schimbarea Legii iluminatului public, iar ministerul așteptă propuneri și sugestii din partea tuturor factorilor implicați, mai ales că din totalul de 3.100 de localități existente pe teritoriul României, numai 50% beneficiază la ora actuală de iluminat public.

Potrivit datelor Recolamp, asociație de preluare a responsabilității privind colectarea deșeurilor de echipamente de iluminat, prezentate de Sorin Boroș, director de logistică, în România la nivelul anului 2013 s-au colectat 476 de tone de deșeuri de becuri, neoane și alte surse de iluminare. Cea mai mare cantitate a fost colectată de la nivelul instituțiilor și firmelor – 462 de tone, în vreme ce din gospodăriile oamenilor au fost colectate doar 13,6 tone de astfel de deșeuri.

Referindu-se la cantitatea redusă pe care asociația a reușit să o recupereze de la populație, Sorin Boroș a precizat ca acestea reprezintă undeva sub 5% din totalul de deșeuri colectate. În marile rețele de supermarketuri există niște recipiente de colectare unde oamenii pot aduce deșeurile de echipamente de iluminat. „Din păcate aceste containere nu ne prea aduc deșeuri și sunt mai mult un instrument de comunicare pentru populație că existăm și că deșeurile, în special becurile economice, nu trebuie aruncate, ci colectate”, a spus Boroș.

De asemenea, lămpile folosite pentru iluminatul public sau cel industrial reprezintă doar 12% din cantitatea totală colectată, adică 58 de tone. Cele mai multe deșeuri de corpuri de iluminat au fost neoanele (138 de tone colectate de la persoanele juridice și 9,2 tone colectate din gospodării) și becurile economice (37 de tone colectate de la firme și instituții și 4,3 tone colectate de la populație). Numărul total de becuri și neoane reprezintă 40% din cantitatea totală.

Citește și:

Spania va avea primul sistem de iluminat stradal alimentat exclusiv cu energie eoliană si solară

Brașov: Prize pentru mașinile electrice și hibrid, pe stâlpii de iluminat

Cluj-Napoca iluminat ecologic pe banii elvețienilor

spot_img

Ultimele știri