FOTO. Imagini din satelit arată cum schimbările climatice modifică peisajele din Europa

Serviciul de Schimbări Climatice Copernicus, care colectează date despre vreme, sol, aer și apă, a publicat imagini care arată cum schimbările climatice modifică felul în care Europa se vede din satelit.

Cu ocazia adunării a 15.000 de oameni de știință la Viena, într-o întâlnire anuală a Uniunii Europene de Geoștiințe, Agenția Europeană Spațială a făcut publice o parte din zecile de fotografii realizate de rețeaua de sateliți Copernicus.

Agenția și-a propus ca în 2019 să dezvolte o serie de instrumente care să le vină în ajutorul economiștilor de a se adapta la sezoanele tot mai calde și mai uscate care deja au impact asupra culturilor, a electricității și a transportului pe ape. De exemplu, dezvoltatorii de energie regenerabilă din Spania au utilizat datele furnizate de Agenție pentru a amplasa cât mai bine eolienele, iar Heineken a reușit să scadă cantitatea de apă folosită în procesele sale de fabricare a berii.

Ploile în nordul și centrul Europei au fost cu 80% mai puține decât în anii precedenți, rezultatul fiind pierderi ale culturilor și incendii de vegetație. Unele dintre fotografiile din satelit surprind zeci de păduri din Suedia cuprinse în flăcări, în iulie 2018, producând pagube de peste 100 de milioane de dolari.

„Pe măsură de temperaturile au crescut pe perioada anului, la fel s-a întâmplat și cu durata în care soarele a strălucit”, a transmis Copernicus într-un comunicat. „Părți din Europa centrală și de nord au avut parte de cu 40% mai multe ore de soare decât media, Germania înregistrând cel mai mare record”.

Numărul zilelor friguroase în 2018 (stânga), comparativ cu cel al zilelor friguroase dintre 1981 – 2010 (dreapta)

Zilele însorite au dus, totuși, și la ceva bun: au ajutat Germania să genereze anul trecut un record de energie electrică generată de panourile solare. Însă reversul medaliei este că soarele a redus o altă sursă de energie a Europei – hidroelectricitatea. Ghețarii din Alpi, a căror topire lentă ajutau hidrocentralele electrice din Austria și Elveția, acum dispar într-un ritm fără precedent.

„Retragerea ghețarilor va avea un impact major asupra Alpilor, din moment ce ghețarii sunt o parte importantă a ecosistemului regiunii, a peisajului și a economiei”, a declarat Harry Zekollari, un cercetător în schimbările climatice din Elveția, pentru Bloomberg. „Atrag turiști în lanțurile muntoase, sunt rezervoare naturale de apă proaspătă și furnizează apă hidrocentralelor, care sunt atât de importante în perioadele călduroase și secetoase”.

Problemele cu care se confruntă agricultorii se văd clar din spațiu, cu ajutorul imaginilor publicate de Copernicus. Culturile verzi din Belgia, de exemplu, s-au transformat în unele maronii în numai un an, din cauza căldurii și a lipsei ploii.

Diferența dintre culturile belgiene

Pentru a evita efectele ireversibile ale schimbărilor climatice – creșterea nivelului mării, taifunuri, foamete și război – la nivel mondial trebuie investiții de 2,4 trilioane de dolari pe an, până în 2035, pentru a elimina emisiile produse de combustibilii fosili.

spot_img

Ultimele știri