IMM-urile devin mai verzi pentru a fi competitive

in Studii 26 February 2014 314 Views

├Äntreprinderile europene mici ╚Öi mijlocii (IMM) au creat mai multe joburi verzi, ╚Öi-au ├«mbun─ât─â╚Ťit eficien╚Ťa resurselor ╚Öi au contribuit la tranzi╚Ťia c─âtre o economie cu emisii reduse de carbon ├«n anul 2013, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat de Comisia European─â.

Potrivit cercet─ârii, 42% din IMM-urile din UE au ├«n prezent cel pu╚Ťin un loc de munc─â verde ÔÇô cu 5% mai mult fa╚Ť─â de estim─ârile din 2012 ÔÇô cumul├ónd peste 20 de milioane de joburi verzi. Peste o jum─âtate dintre acestea sunt ├«n sectorul produselor ╚Öi serviciilor ecologice (controlul polu─ârii aerului, energie din surse regenerabile, eficien╚Ť─â energetic─â, managementul de╚Öeurilor, materiale reciclate, servicii prietenoase cu mediul).

Totuși, creșterea numărului de locuri de muncă verzi este vizibilă în special în sectorul firmelor care nu oferă produse și servicii verzi, pe fondul creșterii presiunii economice de a utiliza resursele mai eficient.

├Än Uniunea European─â (UE) exist─â aproximativ 20,3 milioane de ├«ntreprinderi mici ╚Öi mijlocii, ce furnizeaz─â aproximativ 90 de milioane de locuri de munc─â. Ele au o contribu╚Ťie esen╚Ťial─â ├«n atingerea ╚Ťintelor ÔÇŁEuropa 2020ÔÇŁ, strategia UE pentru cre╚Ötere inteligent─â, sustenabil─â ╚Öi inclusiv─â.

Cercetarea a inclus peste 11.000 de IMM-uri din statele membre și din Albania, Islanda, Liechtenstein, Macedonia, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Turcia, Israel și SUA.

Eco = oportunitate de business

93% din IMM-urile europene iau cel pu╚Ťin o m─âsur─â pentru a fi mai eficiente din punct de vedere al resurselor, cele mai comune ac╚Ťiuni fiind minimizarea cantit─â╚Ťii de de╚Öeuri (67%), reducerea consumului de energie (67%) ╚Öi a altor materiale (59%)ÔÇŁ, potrivit studiului.

De asemenea, 8 din 10 IMM-uri au ├«n plan m─âsuri suplimentare pentru economisirea resurselor pentru urm─âtorii doi ani, ├«n special ├«n privin╚Ťa energiei (58%) ╚Öi de╚Öeurilor (56%). Aproape jum─âtate (49%) au ├«n perspectiv─â reducerea materialelor, 43% inten╚Ťioneaz─â s─â consume mai pu╚Ťin─â ap─â, iar 41% au ├«n plan s─â recicleze.

Pentru o cincime din IMM-uri, principalele motive pentru ini╚Ťierea unor m─âsuri ecologice sunt cererea din partea consumatorilor sau a furnizorilor (23%), stimulentele financiare sau alte forme de de sus╚Ťinere (19%) ╚Öi crearea de oportunit─â╚Ťi de business (18%).

Sprijin pentru IMM-urile românești verzi

IMM-urilor le este mult mai dificil s─â se conformeze legisla╚Ťiei de mediu dec├ót marilor companii. Lipsa expertizei, durata mare a procedurilor de aprobare pentru produse noi ╚Öi lipsa cererii sunt principalele obstacole care le ├«mpiedic─â s─â intre pe pie╚Ťele verzi.

├Än Rom├ónia, except├ónd produc─âtorii de energie din surse regenerabile, firmele nu beneficiaz─â de stimulente fiscale sau subven╚Ťii pentru m─âsurile de ├«nverzire pe care le iau. Proiectarea de produse ╚Öi servicii verzi implic─â eforturi suplimentare, iar tehnologiile inovative au nevoie de sprijin legislativ ╚Öi de o politic─â public─â solid─â pentru a p─âtrunde pe pia╚Ť─â ╚Öi a deveni competitive.

Pentru a identifica direc╚Ťiile de dezvoltare, a fost lansat proiectul ÔÇŁSpre o Economie Verde cu Emisii de CarbonÔÇŁ (SEVER CO2), ce urm─âre╚Öte formularea de politici publice care s─â sprijine cre╚Öterea economic─â cu emisii sc─âzute de carbon. Proiectul este derulat de Funda╚Ťia Terra Mileniul III ├«n parteneriat cu ╚ścoala Na╚Ťional─â de Studii Politice ╚Öi Administrative (SNSPA) ╚Öi este co-finan╚Ťat printr-un grant din partea Elve╚Ťiei prin intermediul Contribu╚Ťiei Elve╚Ťiene pentru Uniunea European─â extins─â.

Proiectul prevede realizarea portalului┬áZero emisii, primul de acest fel din Rom├ónia, dedicat schimb─ârilor climatice ╚Öi ├«n special aspectului trans-sectorial al acestui fenomen. Portalul va reuni politici relevante, studii de caz, cercet─âri academice, proiecte de succes ╚Öi viziuni alternative de dezvoltare”,┬áau spus reprezentan╚Ťii Terra Mileniul III.

Comentarii

comentarii