Implementarea contoarelor inteligente nu poate fi făcută fără modernizarea rețelei de distribuție

România nu are cum să-și atingă obiectivul ca 80% din consumatori să dețină sisteme de măsurare inteligentă a consumului de energie electrică atât timp cât rețeaua de distribuție nu este modernizată, susține vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.

Implementarea contoarelor inteligente

Suntem sau nu capabili să implementăm sisteme de măsurare inteligentă pentru 80% din consumatori, așa cum spune directiva transpusă în lege? Răspunsul este nu. Pentru că informațiile despre starea tehnică, informațiile despre comportamentul și performanța serviciului, despre ce se întâmplă la capatul rețelei nu poate da decât un contor inteligent, care transmite în timp real informația necesară astfel încât știi și reacționezi mult mai devreme. Pe de altă parte nu pot instala un contor inteligent dacă nu am o rețea pregătită, dincolo și de gradul de pregătire și acceptare al consumatorului final”, a spus Emil Calotă.

Electromobilitate, rețele inteligente și stocarea energiei, noile direcții de dezvoltare a sectorului energetic românesc

Reprezentantul ANRE a explicat că până în 2020, ar putea fi atins un procent de contorizare inteligentă de 30 – 35%, iar după această perioadă, pentru următorii șapte ani, procentul ar putea crește doar în măsura în care modernizarea rețelelor continuă.

În primii 3 ani, avem propunerea, care urmează a fi discutată și aprobată după ce se modifică Legea 123, cu calendarul, ca 10% din volumul de investiții pe care le fac operatorii de distribuție, de rețea, să fie dedicat reglementării sistemelor de măsurare inteligentă. Propunerea, pe care personal o susțin, este ca în septembrie să se modifice în lege calendarul, în Q4 (trimestrul IV n.r.) aprobăm rollout-ul, iar startul să fie 1 ianuarie 2018. Aici avem nevoie de o predictibilitate apropo de business plan, de fundamentarea programelor de investiții. Nu poți să vii cu un astfel de program la jumătatea anului sau la 1 septembrie, pentru că e un program multianual. Vorbim de un program de 10 ani”, a spus mai spus vicepreședintele ANRE.

Orașele inteligente, soluția UE pentru cele mai presante provocări

spot_img

Ultimele știri