Implementarea eco-designurilor pentru produse electronice, amânată de Uniunea Europeană

in Energie, Legislatie 8 October 2018 59 Views

Implementarea unor noi eco-designuri pentru 15 produse, cum ar fi frigidere, televizoare și mașini de spălat vase, a fost amânată de Uniunea Europeană, deși experții le consideră vitale pentru îndeplinirea țintelor stabilite în cadrul Acordului de la Paris.

Noile designuri eficiente energetic ar fi salvat 62 de milioane de tone de emisii de CO2 pe an. Doar cinci dintre măsurile de etichetare energetică propuse vor fi aprobate până la termenul limită de 2 noiembrie, iar jumătate dintre designurile propuse nu vor fi aprobate mai devreme de luna martie a anului viitor.

„Măsurile sunt amânate și suntem îngrijorați. Știm că unele produse nu vor fi aprobate dar sperăm că vom avea nouă sau zece dintre ele.”, a declarat pentru The Guardian un diplomat al UE.

Chloé Fayole, de la European Environmental Citizens Organisation for Standards (Ecos), a declarat că o amânare de doi ani a implementării noilor designuri ar putea costa consumatorii și afacerile 46 de miliarde de euro.

Green Report Shop Casa ECO

Prin eco-designuri și îmbunătățiri ale etichetărilor energetice, UE speră să reducă un sfert din emisiile de CO2 ale Europei până în 2020. Se aștepta ca noile măsuri să reducă consumul anual de electricitate al Europei cu aproximativ 5% până în 2030. De asemenea, urmau să fie introduse cerințe inovatoare legate de reciclarea și reparabilitatea produselor.

Conform unor surse din interiorul Parlamentului European, cabinetul Secretarului General al comisiei, Martin Selmayr, este responsabil pentru întârzieri.

„Este foarte dezamăgitor să vedem că oficiali de rang înalt ai Uniunii Europene sabotează planurile Europei pentru măsuri climatice și reducerea deșeurilor. Luată în spatele ușilor închise, decizia va rezulta în pierderi imense pentru consumatori și mediu. Aceasta nu este cu siguranță strategia corectă înainte de alegerile europene.”, a declarat Fayole.

Printre alte produse ale căror eco-designuri riscă să fie amânate se numără mașini de spălat, ventilatoare industriale, motoare electrice, transformatoare de putere și echipamente de sudură.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii