Importurile de alimente ale UE contribuie la distrugerea p─âdurilor tropicale

in Biodiversitate 8 April 2019 42 Views

Importurile de alimente ale Uniunii Europene contribuie la distrugerea pădurilor tropicale și la generarea emisiilor de dioxid de carbon. Cercetătorii europeni au analizat modurile în care consumatorii europeni pot reduce aceste pierderi.

Cercet─âtorii au analizat modurile ├«n care p─âdurile defri╚Öate au fost utilizate pentru produc╚Ťia alimentelor ├«ntr-un studiu publicat ├«n revista ╚Ötiin╚Ťific─â Global Environmental Change.

├Äntr-un studiu separat publicat ├«n Environmental Research Letters, cercet─âtorii au m─âsurat emisiile de dioxid de carbon asociate cu produc╚Ťia de alimente ├«n urma defri╚Ö─ârii p─âdurilor, apoi au analizat locurile ├«n care aceste alimente ajung.

Renun┼úarea la carne ar putea salva milioane de vie┼úi ÔÇô raport WEF

Conform rezultatelor, o șesime din emisiile generate de o dietă europeană tipică poate fi urmărită înapoi la defrișările din tropice.

ÔÇ×Practic, am putea spune c─â UE import─â cantit─â╚Ťi mari de defri╚Ö─âri ├«n fiecare an. Dac─â UE vrea cu adev─ârat s─â ├«ndeplineasc─â ╚Ťinte climatice, trebuie s─â stabileasc─â standarde de mediu mai mari pentru cei care export─â alimente c─âtre UE.ÔÇŁ, a declarat Martin Persson, de la Universitatea Tehnologic─â Chalmers din Suedia ╚Öi autor al studiului.

Conform lui Florence Pendrill, co-autoare a studiului, peste jum─âtate din defri╚Ö─âri sunt o urmare a produc╚Ťiei alimentare ╚Öi a furajelor, cum ar fi vit─â, soia ╚Öi ulei de palmier.

ÔÇ×Exist─â o varia╚Ťie mare ├«ntre diferite ╚Ť─âri ╚Öi bunuri, dar per total, exporturile reprezint─â aproximativ o p─âtrime din defri╚Ö─ârile asociate cu produc╚Ťia de alimente. Iar aceste numere au crescut ├«n timpul perioadei studiate.ÔÇŁ

Cercet─âtorii au sublinit importan╚Ťa protej─ârii p─âdurilor lumii pentru a ├«ncetini emisiile de gaze cu efect de ser─â ╚Öi a limita efectele schimb─ârilor climatice.

Lumea trebuie s─â reduc─â substan╚Ťial consumul de carne pentru a evita schimb─ârile climatice catastrofale

Mai multe studii recente au subliniat c─â tranzi╚Ťia c─âtre o diet─â bazat─â pe plante ar putea reduce emisiile, iar utilizarea terenurilor agricole pentru hran─â destinat─â oamenilor ar putea ├«nsemna un randament mai mare al terenurilor agricole existente.

UE are deja reguli stricte privind produsele din lemn provenite din ╚Ť─ârile exportatoare, ├«ns─â urm─âtoarea provocare este aplicarea unor astfel de legi ├«n cazul importurilor de alimente.

Conform oamenilor de ╚Ötiin╚Ť─â, ├«ntre 2010 ╚Öi 2014, aproximativ 2.6 miliarde de tone de dioxid de carbon au fost emise de ferme, culturi agricole ╚Öi planta╚Ťii aflate pe terenurile defri╚Öate. 900 de milioane de tone de CO2 provin de la carnea de vit─â, ├«n special ├«n Brazilia, iar 60 de milioane de tone provin de la planta╚Ťii de ulei de palmier ╚Öi soia, aproape jum─âtate provenind din Indonezia.

ÔÇ×Acum, pe m─âsur─â ce leg─âtura ├«ntre produc╚Ťia alimentar─â ╚Öi defri╚Ö─âri este mai clar─â, ar trebui s─â ├«ncepem s─â discut─âm posibilit─â╚Ťile ca UE s─â adopte reglement─âri similare pentru importurile de alimente. Pur ╚Öi simplu, defri╚Ö─ârile ar trebui s─â coste produc─âtorul mai mult.ÔÇŁ, a declarat Pendrill.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii