Impozite reduse pentru cladirile "verzi"

Consiliul local Cluj-Napoca a aprobat Hotararea privind reducerea impozitului pe cladiri aferent imobilelor cu o performanta energetica recunoscuta la nivel mondial (LEED, BREEM sau DGNB).

"La nivel mondial si european exista diferite modalitati de stimulare si promovare a cladirilor "verzi" la nivel local, ca de exemplu: reducerea impozitului pe proprietate sau scutirea de la plata acestuia pe o perioada de timp, timpi mai scurti pentru obtinerea autorizatiilor, premii onorifice acordate constructiilor durabile dezvoltate. Autoritatile publice locale au puterea de a crea anume mijloace pentru persoanele juridice – conform Codului Fiscal – prin care sa stabileasca nivelul impozitului pe proprietate intre 0,25%  – 1,5% pe an, din valoarea cladirii", se arata in textul Notei de Fundamentare.

Astfel, Conform noii hotarari din 2013 persoanele juridice vor plati jumatate din cota de impozitare existenta pentru cladirea aflata in clasa de performanta energetica A si care detine o certificare oficiala recunoscuta la nivel mondial ca si cladire "verde". Aceasta inseamna o reducere a cotei de impozitare pentru cladirile verzi la nivel local de la 0,5% la 0,25%.

Totodata, pentru persoanele fizice, Consiliul Local acorda o reducere cu 50% de la plata impozitului pe cladirea folosita ca domiciliu aflata in clasa de performanta energetica A si care detine o certificare oficiala recunoscuta la nivel mondial ca si cladire "verde".

"Initiativa Consiliului Local din Cluj Napoca vine cu o abordare noua prin includerea dezvoltatorilor privati si directionarea catre segmentul de cladiri noi. Un alt aspect de noutate este si faptul ca prin solicitarea unei certificari voluntare pentru cladiri verzi pentru a beneficia de taxe reduse, sunt evaluate si recompensate nu numai masurile de eficienta energetica in cladiri dar si alte aspecte esentiale legate de sustenabilitate cum ar fi folosirea materialelor ecologice, selectia sitului, managementul apei si al deseurilor, sau aspecte legate de transport si accesul la locatie", a declarat Anca Bieru Robinson, Director Politici si Relatii Internationale la RoGBC si Coordonator al Grupului de Lucru Demersuri Legislative din cadrul Retelei Europene a Consiliilor pentru Cladiri Verzi.

Comentariile tale pot fi postate aici.

Foto: finantistii.ro

Cosmin Zaharia

Citeste:

Bog’Art: Crestere cu 5% a deseurilor reciclate

Conservarea energiei, prioritatea Velux

Exclusiv GR: Achizitiile verzi, un beneficiu pe care trebuie sa ti-l permiti

Case ecologice finlandeze, in Romania

spot_img

Ultimele știri