├Än Bologna prime┼čti bere gratis dac─â mergi pe jos sau cu bicicleta – VIDEO

in Transport 2 November 2018 80 Views

Ora╚Öul italian Bologna vrea stimuleze locuitorii s─â aleag─â c─âl─âtoriile prietenoase cu mediul prin intermediul unui sistem care ofer─â celor care merg pe jos, cu bicicleta sau cu autobuzul recompense ├«n bere, ├«nghe╚Ťat─â ╚Öi bilete de cinema. Programul Bella Mossa – “Good Job” – a fost creat de Marco Amodori ├«n 2017.

Cu ajutorul unei aplica╚Ťii numit─â BetterPoints, utilizatorii pot ├«nregistra c─âl─âtoriile. Odat─â ce au acumulat suficiente puncte, le pot r─âscump─âra la peste 100 de companii din ora╚Ö.

Site-ul aplica╚Ťiei explic─â procesul, spun├ónd: “Cu fiecare c─âl─âtorie f─âcut─â pe jos, cu bicicleta, cu autobuzul sau cu trenul, prin intermediul aplica╚Ťiilor de┬ácar sharing ╚Öi carpooling, pute╚Ťi c├ó╚Ötiga puncte de mobilitate, iar acestea permit accesul la reducerile ╚Öi voucherele oferite de partenerii no╚Ötri.

De asemenea, utilizatorii pot urm─âri propriile c─âl─âtorii ╚Öi exist─â ╚Öi op╚Ťiunea de a concura cu prietenii sau cu colegii de birou ╚Öi ╚Öcoal─â. Scopul este de a vedea cine poate ─ânregistra cele mai multe c─âl─âtorii.

Pentru a se asigura c─â nimeni nu tri╚Öeaz─â, aplica╚Ťia folose╚Öte GPS-ul telefonului utilizatorului.

“Sistemul de puncte se bazeaz─â nu pe distan╚Ťa parcurs─â, ci pe c─âl─âtoria singular─â. Este important ca ╚Öi c─âl─âtoriile scurte de un singur kilometru s─â se fac─â ├«ntr-un mod durabil”, a declarat Amodori pentru BBC.

Finan╚Ťat de UE ╚Öi de administra╚Ťia local─â din Bologna, schema func╚Ťioneaz─â timp de ╚Öase luni ├«n fiecare an. Anul trecut, aplica╚Ťia a ├«nregistrat 3,7 milioane de kilometri de c─âl─âtorii durabile. Anul acesta, 10.000 de persoane au folosit aplica╚Ťia.

Datele preluate din c─âl─âtoriile efectuate ajut─â autorit─â╚Ťile s─â fac─â alegeri mai bune de planificare, utiliz├ónd datele anonime ╚Öi agregate pentru a ├«n╚Ťelege modul ├«n care oamenii se deplaseaz─â ├«n jurul ora╚Öului.

Comentarii

comentarii