Green Report prezint─â un documentar despre proiecte de permacultur─â din Rom├ónia. C├ónd ╚Öi unde ├«l pute╚Ťi viziona

in Biodiversitate, EcoLIFESTYLE, Pepiniera de gr─âdinari 6 October 2017 328 Views

Trăim într-o lume dominată de agricultura intensivă. În prezent, ne asigurăm 75% din hrană cu doar 12 plante și 5 animale. Modul în care ne cultivăm alimentele omoară biodiversitatea, afectează mediul și ne condamnă la o dietă sărăcăcioasă. Se poate însă și altfel? Este întrebarea la care Green Report a încercat să răspundă, printr-un documentar realizat în colaborare cu Homemade Video Production și Kultivă.

în căutarea grădinii perfecte

Documentarul se nume╚Öte ÔÇ×├Än c─âutarea gr─âdinii perfecteÔÇŁ ╚Öi va fi difuzat mar╚Ťi, 10 octombrie 2017, de la ora 18, la Cinema Elvira Popescu. Va fi doar unul dintre documentarele de mediu prezente ├«n cadrul festivalului GreenTech Film Festival, care se desf─â╚Öoar─â ├«n perioada 9-12 octombrie, ├«n Bucure╚Öti.

ÔÇ×├Än c─âutarea gr─âdinii perfecteÔÇŁ urm─âre╚Öte aventura a trei gr─âdinari amatori, care pornesc ├«ntr-o excursie de 2.000 de kilometri prin Rom├ónia, pentru a vizita gr─âdini cultivate dup─â principii ecologice. Oamenii pe care ├«i ├«ntalnesc ╚Öi locurile pe care le descoper─â ├«i fascineaz─â ╚Öi le dau ├«ncrederea c─â, ├«ntr-o zi, agricultura ar putea deveni sustenabil─â.

Cum a luat naștere documentarul

Propunerea de a vizita gr─âdinile a venit de la Mihai Petrescu. Mihai este managerul unei gr─âdini comunitare de la marginea Bucure╚Ötiului, denumit─â Kultiv─â. A vrut s─â afle cum g├óndesc ╚Öi cum ├«╚Öi administreaz─â culturile al╚Ťi agricultori neconven╚Ťionali din Rom├ónia.

L-a convins pe regizorul Dorin Moldoveanu s─â i se al─âture, dup─â ce, timp de jum─âtate de an, Dorin a experimentat pe un lot de 10 metri p─âtra╚Ťi la Kultiv─â. C├ónd am aflat de planul lor, nu a mai contat c─â aveam de organizat un eveniment peste doar o s─âpt─âm├ón─â.

Am pornit la drum, cu o dub─â care a devenit pentru c├óteva zile casa noastr─â pe ro╚Ťi. Am cutreierat ora╚Öe, sate, mun╚Ťi ╚Öi v─âi, ne-am entuziasmat la vederea proiectelor ╚Öi ne-am minunat de determinarea ini╚Ťiatorilor. De╚Öi nu ne propusesem, am decis s─â ├«mp─ârt─â╚Öim ╚Öi cu al╚Ťii experien╚Ťa noastr─â, g├óndindu-ne c─â exemplele i-ar putea inspira ╚Öi pe al╚Ťii. A╚Öa a luat na╚Ötere documentarul ÔÇ×├Än c─âutarea gr─âdinii perfecteÔÇŁ.

Comentarii

comentarii