Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

În Franța, poluarea aerului costă 100 de miliarde de euro pe an

Poluarea aerului în Franța înseamnă cheltuieli de circa 100 de miliarde de euro anual, potrivit unui raport al unui comitet din Senatul francez. Raportul arată că impactul asupra sănătății e cauza celor mai mari cheltuieli, informează Phys.org.

poluarea aerului

Studiul arată că poluarea aerului nu e doar o amenințare la adresa sănătății, dar, de asemenea, reprezintă „o aberație economică” care înseamnă costuri de miliarde de euro anual atât pentru statul francez, cât și pentru întreprinderi. Aceste costuri au de a face cu tratarea bolilor precum și finanțarea concediilor medicale, productivitate scăzută, randamente agricole reduse și curățarea clădirilor și locurilor acoperite de funingine.

Impactul financiar al poluării atmosferice din motive de sănătate e între 68 și 97 de miliarde de euro pe an, potrivit studiului, sume cheltuite, de pildă, pentru tratamentul stărilor agravate, cum ar fi astmul, sau pentru lupta împotriva formelor de cancer cauzate de smog.

Conform raportului, costurile directe pentru sistemul de îngrijire a sănătății din Franța sunt de cel puțin trei miliarde de euro pe an, iar restul sunt cauzate în mare parte de timpul și productivitatea pierdute de întreprinderi ai căror angajați au nevoie de concedii medicale în timpul perioadelor când poluarea atinge cotele cele mai înalte.

Cheltuielile pentru alte motive decât cele privind sănătata, cum ar fi producția agricolă scăzută și curățarea clădirilor înnegrite sunt în jur de 4.3 miliarde de euro.

Deși raportul arată că eforturile depuse în trecut în lupta împotriva poluării atmosferice au redus nivelul general al smogului în Franța, mai ales în zonele industriale, sursele cum ar fi sistemele de transport la sol și sistemele de încălzire au făcut ca poluarea să fie mai difuză și prezentă la niveluri mai ridicate în aerul de interior decât era înainte.

Studiul recomandă o serie de politici fiscale care să încurajeze utilizarea tehnologiilor curate și măsuri care să se adauge reglementărilor incomplete sau ineficiente care sunt deja în vigoare.

Poluarea a devenit o problemă majoră în Paris și în alte câteva orașe franceze, al căror aer e plin cu mici particule plutitoare care penetrează adânc în plămâni și în sistemul sangvinic și pot cauza apariția cancerului.

Organizația Mondială a Sănătății (WHO) spune că poluarea aerului cu particule fine este responsabilă pentru aproximativ 42.000 din decesele premature care au loc în Franța în fiecare an.

Sursă foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

Termocentralele Mintia și Paroșeni continuă să funcționeze fără autorizație de mediu, deși Garda de Mediu le-a suspendat activitatea

Bruxelles-ul restrânge influența lobby-ului industriei de cărbune asupra standardelor de poluare

spot_img

Ultimele știri