Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

În premieră, un trib de nativi americani va fi mutat după ce teritoriul ocupat a fost înghiţit de ape

Un mic trib de nativi americani din Louisiana, Statele Unite, va fi mutat după ce teritoriul ocupat de acesta a dispărut aproape în totalitate în urma creşterii nivelului apelor. Pentru acest proiect în premieră autorităţile au achiziţionat o suprafaţă de teren în interiorul ţării şi speră că mutarea va fi realizată anul acesta. 


Terenul de 208 hectare va fi pus la dispoziţie membrilor tribului Biloxi-Chitimacha-Choctaw şi altor locuitori de pe Isle de Jean Charles după ce aşezarea lor a fost aproape complet distrusă în urma eroziunii şi creşterii nivelului apelor.

”Sunt bucuros că în sfârşit, după trei ani, am achiziţionat proprietatea”, a declarat Chantel Comardelle, care ocupă funcţia de secretar executiv în cadrul tribului Biloxi-Chitimacha-Choctaw.

Isle de Jean Charles este o fâşie îngustă de teren situată în zona de coastă din sudul statului Louisiana, ocupată de indienii Biloxi-Chitimacha-Choctaw după ce tribul şi-a găsit refugiul în această zonă la începutul secolului al 19-lea.

Însă, începând din anii ’50 teritoriul a pierdut 98% din suprafaţa sa, iar populaţia tribului a scăzut de la patru sute de locuitori la circa o duzină de familii, potrivit autorităţilor.

Potrivit unui studiu publicat de Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), zonele joase din sud-estul statului Louisiana dispar cu un ritm echivalent cu un teren de fotbal pe oră.

Potrivit unui reprezentant al autorităţilor din Louisiana, care s-a ocupat de achiziţionarea terenului, aceasta este prima tentativă din istoria Statelor Unite de mutare a unei întregi comunităţi care îşi pierde teritoriul din cauza creşterii nivelului apelor, evenimentul putând servi ca exemplu pentru generaţiile următoare.

”Multă lume ia în calcul mutarea comunităţilor ameninţate de ape”, a declarat Pat Forbes pentru  Reuters.

Alegerea noului teritoriu, cumpărat cu aproape 12 milioane de dolari, a fost influenţată de proximitatea faţă de apă, astfel încât legăturile istorice cu aceasta şi tradiţia pescuitului să fie menţinute, a explicat Forbes.

Strămutarea a generat reacţii mixte, unele dintre familiile de pe Isle de Jean Charles fiind retincente să lase în urmă mormintele strămoşilor şi stilul de viaţă cu care erau obişnuite.  Două tentative anterioare de mutare a aşezării au eşuat, a amintit Forbes.

”Sperăm că acum achiziţionarea terenului va ajuta la creşterea încrederii oamenilor”, a mai spus el.

spot_img

Ultimele știri