În România, sectoarele de FMCG şi Retail conduc tranziţia spre economia circulară

Companiile producătoare, importatorii şi distribuitorii din piaţa bunurilor de larg consum (FMCG) conduc tranziţia României spre economia circulară, cu o creștere de 50% a numărului acestora care au adoptat soluţii de logistică circulară în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2019.

Potrivit CHEP România, subsidiara liderului mondial în soluţii inovative pentru supply chain şi parte a grupului Brambles, peste 300 de companii din sectoarele autohtone de Retail şi FMCG şi-au scăzut costurile şi amprenta de carbon prin închirierea de paleţi reutilizabili, pentru a-şi transporta şi promova produsele in-store.

Procesul de tranziţie de la modelul economic liniar (producţie-consum-deşeu) la cel circular (producţie-recondiţionare-reutilizare) este susținut de o serie de factori, precum creşterea nivelului de competitivitate, conformarea la obligaţiile legislative de mediu şi presiunile din partea consumatorilor conştienţi.

“În contextul legislativ actual, care reflectă problemele de mediu, este tot mai evident că managementul deșeurilor, cantitatea de emisii şi consumul de lemn au implicaţii importante pentru sectoarele din Retail şi FMCG. În ultimul an, creşterea numărului de companii interesate să obţină maximum de eficienţă financiară şi în privința indicatorilor de mediu s-a accentuat vizibil. Fiecare companie a determinat, la rândul său, crearea unui ecosistem circular pornind din propriul supply chain, promovând conceptele de închiriere, reutilizare şi colaborare către partenerii săi comerciali. Interesul pentru soluţii tipice economiei circulare e o tendinţă care se va menţine şi în anii următori”, a declarat Gabriel Ivan, Country General Manager CHEP România.

Legislaţia în vigoare menține orientarea companiilor în direcția adoptării de practici sustenabile în lanțul de distribuție.

Obiectivul global de valorificare a deşeurilor de ambalaje se va menţine la nivelul de 60%, iar ţinta de reciclare pentru lemn, la 15%, în perioada 2019 – 2022 inclusiv, urmând să crească progresiv în viitor.

Totodată, companiile cu peste 500 de angajaţi trebuie să demonstreze creşteri anuale în performanţa indicatorilor de mediu, având în vedere obligativitatea raportării non-financiare.

Ca urmare a creşterii interesului pentru soluţiile de logistică circulară bazate pe închirierea de paleţi reutilizabili, CHEP România a înregistrat venituri de 17,5 milioane de euro (peste 80 milioane de lei), reprezentând o creștere anuală de 30% la 30 iunie 2019.

Cel mai dinamic sector din punctul de vedere al cererii de servicii de închiriere paleți este în continuare sectorul de băuturi, o cerere semnificativă venind, de asemenea, din sectoarele produselor de curăţenie şi igienă personală, respectiv de ulei vegetal îmbuteliat.

În ultimul an fiscal raportat, clienţii locali ai furnizorului de servicii logistice au economisit cumulat în supply chain aproximativ 5800 m3 de lemn, 6700 de tone de emisii de CO2 şi 550 de tone de deşeuri.

Compania deserveşte piaţa naţională de Retail şi FMCG prin două centre de servicii situate în Ploieşti şi Timişoara.




spot_img

Ultimele știri