├Än urm─âtorii 5-10 ani, Rom├ónia va avea nevoie de noi muncitori ├«n domenii sustenabile – studiu

in Business, Schimb─âri Climatice 29 November 2019 134 Views

Rom├ónia are un poten╚Ťial energetic considerabil, o economie dinamic─â ├«n curs de dezvoltare ╚Öi o ╚Öans─â s─â creeze multe locuri de munc─â verzi aliniate la nevoile viitorului, se arat─â ├«n raportul Inovantage realizat de Adecco Group. Potrivit analizei, ingineri de ma╚Öini electrice, energeticieni eolieni ╚Öi marini sau speciali╚Öti forestieri sunt c├óteva din locurile de munc─â care vor cre╚Öte ╚Öi ap─ârea ├«n Rom├ónia ├«n urm─âtorii 5-10 ani. ┬á┬á

Noua edi╚Ťie a raportului regional Inovantage abordeaz─â viitorul locurilor de munc─â din punct de vedere al sustenabilit─â╚Ťii.

Context pentru creștere sustenabilă 
Dac─â privim evolu╚Ťia mediului din ultimii ani, observ─âm c─â planeta noastr─â a resim╚Ťit o sc─âdere major─â a resurselor pentru genera╚Ťiile care vin. Acest aspect poate fi pre├«nt├ómpinat numai dac─â devenim sustenabili.

“├Änverzirea” locurilor de munc─â existente: pe m─âsur─â ce se va solicita ca procesele corporative de produc╚Ťie ╚Öi opera╚Ťie s─â devin─â mai eficiente ╚Öi mai verzi (sustenabile din punct de vedere ecologic), unele dintre listele de joburi disponibile vor include ╚Öi ele responsabilit─â╚Ťi de mediu.

Cheia succesului ├«n acest demers este integrarea curriculei de mediu la diverse niveluri de educa╚Ťie, incluz├ónd ╚Öcoala primar─â, secundar─â, liceul, educa╚Ťia ╚Öi preg─âtirea tehnic─â ╚Öi voca╚Ťional─â, dar ╚Öi ├«nv─â╚Ťarea pe termen lung.

Cum pot afacerile s─â creeze un impact semnificativ asupra obiectivelor dezvolt─ârii sustenabile?┬áTotul porne╚Öte de la un cadru pentru sustenabilitate. ├Äncurajarea raport─ârilor ╚Öi a investi╚Ťiilor verzi la toate nivelurile de guvernan╚Ť─â corporativ─â, inclusiv IMM-urile, poate genera un interes sporit ├«n privin╚Ťa investi╚Ťiilor de mediu private, traduse ├«n externaliz─âri pozitive, ├«n locul unei simple raport─âri pentru cheltuielile de protec╚Ťie a mediului.

Spa╚Ťii de lucru sustenabile┬á
P├ón─â ├«n 2025, Millennialii ÔÇô cei n─âscu╚Ťi ├«ntre anii 1976 ╚Öi 2001 ÔÇô vor compune 75% din totalul global al for╚Ťei de munc─â. De aceea, companiile trebuie s─â-╚Öi ajusteze politicile pentru atragerea ╚Öi reten╚Ťia acestei genera╚Ťii.

Spre deosebire de genera╚Ťiile trecute, care prioritizau banii, puterea ╚Öi prestigiul, Millennialii sunt mai predispu╚Öi s─â munceasc─â pentru cauze pe care le sprijin─â. 61% din angaja╚Ťii chestiona╚Ťi ├«n urma unui sondaj interna╚Ťional spun ca exist─â mai multe ╚Öanse s─â r─âm├ón─â la o companie datorit─â programului de sustenabilitate al organiza╚Ťiei. Ace╚Ötia nu numai c─â prefer─â s─â munceasc─â pentru o companie verde, ├«ns─â ar accepta chiar ╚Öi o reducere cu 15% a salariului ├«n cadrul unei companii sustenabile.

Din punct de vedere economic, locurile de munc─â verzi ajut─â angaja╚Ťii s─â fac─â mai mult (├«mbun─ât─â╚Ťesc productivitatea), reduc costurile opera╚Ťionale (prin economisirea costurilor de energie), elimin─â de╚Öeurile (prin materiale reciclabile/regenerabile) ╚Öi ofer─â flexibilitatea de a se adapta schimb─ârii.

Serviciile viitorului: mediu și sustenabilitate  
La nivel global, 18 milioane de locuri noi de munc─â (aprox. c├ót popula╚Ťia actual─â a Rom├óniei) vor fi generate de economia verde p├ón─â ├«n 2030. Cea mai mare cre╚Ötere se observ─â ├«n meseriile solare, urmate de locurile de munc─â din zona biomasei ╚Öi a energiei eoliene.

├Än Uniunea European─â, ├«n timp ce sectorul public r─âm├óne o surs─â important─â ├«n ocuparea for╚Ťei de munc─â sustenabile, sectoare precum gestionarea de╚Öeurilor, regenerabile ╚Öi transport ├«ncep s─â domine. ├Än 2021 ╚Öi respectiv, ├«n 2030, cota gestion─ârii de╚Öeurilor va cre╚Öte p├ón─â la 24,4% ╚Öi 25,7%, energia regenerabil─â p├ón─â la 21,4% ╚Öi 18,9%, iar transportul p├ón─â la 11,4% ╚Öi 17,7%.

În strânsă legătură cu această adaptare la nevoile mediului vor apărea și se vor dezvolta noi locuri de muncă, precum:
Managerii de gestiune a calit─â╚Ťii apei
Agricultori urbani
Specialiști administrare și conservare forestieră
Cresc─âtori de carne in-vitro
Ingineri mașini electrice
Tehnicieni reciclare ╚Öi carburan╚Ťi bio
Constructori ╚Öi arhitec╚Ťi ecologici
Peisagiști și designeri eco
Tehnicieni biologi
Ingineri panouri solare
Energeticieni eolieni, marini și fluviali

Unde se află România în tot acest context?
╚Üara noastr─â a aderat la ini╚Ťiativa Na╚Ťiunilor Unite pentru Obiective de Dezvoltare Durabil─â (SDG). Cu toate acestea, a ├«nregistrat cele mai sc─âzute scoruri ├«n procesul de raportare 2010-2016 comparativ cu celelalte ╚Ť─âri din Europa Central─â ╚Öi de Est. Chiar ╚Öi asa nivelul emisiilor de carbon ├«n ultimii 30 de ani au fost ├«n continu─â cre╚Ötere iar cheltuielile bugetare de mediu au fost de 18 miliarde de lei ├«n 2018 (aprox. 1,6% din PIB). Din ace╚Ötia, 93% au fost cheltui╚Ťi pentru activit─â╚Ťi directe de management al apei, solului, aerului sau a de╚Öeurilor. Doar 7% au fost cheltui╚Ťi pe activit─â╚Ťi indirecte care ar avea impact pe termen lung ├«n asigurarea sustenabilit─â╚Ťii.

Rom├ónia are un poten╚Ťial energetic considerabil, o economie dinamic─â ├«n curs de dezvoltare ╚Öi o ╚Öans─â s─â creeze multe locuri de munc─â verzi aliniate la nevoile viitorului. Ingineri de ma╚Öini electrice, energeticieni eolieni ╚Öi marini sau speciali╚Öti forestieri sunt c├óteva din locurile de munc─â care vor cre╚Öte ╚Öi ap─ârea ├«n Rom├ónia ├«n urm─âtorii 5-10 ani.

Responsabilitatea protec╚Ťiei mediului, a angaja╚Ťilor ╚Öi asigurarea sustenabilit─â╚Ťii economice cade propor╚Ťional pe umerii deciden╚Ťilor politici, dar ╚Öi a sectorului privat. Organiza╚Ťiile ar putea ├«ncepe cu exemple de bune practici, cum ar fi: recrutarea ├«n baza valorilor ╚Öi atitudinilor prietenoase mediului, practici de HR, care s─â includ─â spa╚Ťii de munc─â verzi, activit─â╚Ťi verzi de teambuilding sau investi╚Ťii ├«n gr─âdinile urbane ale companiei, unde angaja╚Ťii s─â se poat─â relaxa ├«n pauze.

“Rom├ónia se afl─â ├«ntr-un stadiu ├«n care cre╚Öterea salariilor este influen╚Ťat─â mai mult de decizii politice ╚Öi mai pu╚Ťin de productivitatea muncii. Aici intervine rolul managementului care trebuie s─â conduc─â procese responsabile de tehnologizare ╚Öi optimizare. Toate acestea vin cu un consum de resurse (carburant, curent electric, plastic, h├órtie etc.) a c─ârui impact se resimte tot mai des ├«n mediul ├«nconjur─âtor. ├Än contextul schimb─ârilor dinamice pe care le experiment─âm (clim─â, pia╚Ťa muncii, tehnologie etc.) acest cost trebuie ╚Ťinut la minim. Inovantage no.4 le scoate ├«n eviden╚Ť─â, explic─â impactul lor ╚Öi le contextualizeaz─â pentru Rom├ónia”, spune Florin Godean, Cluster Manager Rom├ónia ╚Öi Ungaria – Adecco Group.

Grupul Adecco este principalul furnizor mondial de soluţii de forţă de muncă.

Comentarii

comentarii