Inca doi delfini morti din cauza plaselor de pescuit, descoperiti pe plajele din Constanta

in Biodiversitate 17 May 2011 123 Views

Reprezentantii organizatiei Oceanic Club Constanta au descoperit, la sfarsitul saptamanii trecute, pe plajele din Constanta si din Eforie Nord, alti doi delfini morti, informeaza Mediafax. Astfel, numarul exemplarelor care si-au gasit sfarsitul anul acesta in plasele de pescuit a ajuns la 13.

Potrivit Oceanic Club, sambata, echipajul programului "Delfinii in criza! – Dolphins in distress!" a descoperit un delfin mort, in zona plajei Tataia din Constanta, fiind vorba despre un caz neconfirmat initial privind existenta a sapte exemplare esuate.

"Cel mai probabil acesta face parte din cele sapte semnalari de la sfarsitul saptamanii trecute, dar a carui localizare a fost transmisa eronat in prima faza. In aceasta situatie avem de-a face cu al saselea caz confirmat fizic din sapte semnalari. Este vorba despre o femela adulta tanara, de Phocoena phocoena relicta. Moartea acesteia a survenit inecului, dupa ce s-a prins in plase de pescuit. Momentul mortii a fost apreciat ca fiind pozitionat in urma cu o saptamana fata de momentul esuarii", a declarat directorul coordonator al Oceanic Club, biologul Razvan Popescu Mirceni.

Echipajul programului "Delfinii in criza! – Dolphins in distress!" a primit, in intervalul 12 mai, ora 16.00 – 13 mai, ora 24.00, semnalari privind existenta a sapte delfini esuati in mai multe puncte de pe litoral. Dintre acestia, cinci exemplare – doua descoperite in zona plajei dintre Eforie Sud si Tuzla, unul la nord de Costinesti, unul pe grindul Chituc si unul la Olimp – au fost identificate si preluate de echipa Oceanic Club in vederea investigatiilor asupra cauzelor mortii. Alte doua exemplare nu au fost initial confirmate fizic.

Pe langa exemplarul descoperit ulterior pe plaja Tataia, al saptelea exemplar ar fi fost vazut in dreptul hotelului Paradisio din Mangalia.
De asemenea, duminica, dispeceratul Serviciului Apel Unic de Urgenta 112 si dispeceratul Apele Romane au semnalat prezenta unui delfin esuat pe o plaja din statiunea Eforie Nord.

"Este vorba de un pui de marsuin, de numai 76 de centimetri lungime, femela, care a murit prin inec in urma prinderii in unelte de pescuit. Momentul mortii acestuia a fost pozitionat in urma cu doua saptamani fata de momentul esuarii", a mai spus biologul Razvan Popescu Mirceni.

De la inceputul anului si pana in prezent echipele Oceanic Club au inregistrat 13 decese, plus un caz neconfirmat deocamdata fizic.

Sursa foto: sott.net

Bogdan Tupilat
 

Comentarii

comentarii