Studiu: pământul s-ar putea încălzi de două ori mai mult decât prevăd modelele climatice până la sfârșitul secolului

in Biodiversitate 10 July 201815 Views

Temperaturile ar putea cre╚Öte de dou─â ori mai mult dec├ót estimeaz─â modelele climatice p├ón─â ├«n 2100, conform unui nou studiu realizat de cercet─âtori din 17 ╚Ť─âri.

Conform studiului, nivelul m─ârii ar putea cre╚Öte cu cel pu╚Ťin 6 metri, chiar dac─â lumea va atinge ╚Ťinta de 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale stabilit─â ├«n cadrul Acordului de la Paris.

Cercet─âtorii au analizat trei perioade calde din ultimii 3.5 milioane de ani, ├«n care temperaturile au fost cu 0.5-2 grade Celsius mai mari dec├ót media temperaturilor preindustriale din secolul 19. Au fost documentate perioada cald─â a Holocenului (de acum 5000 ÔÇô 9000 de ani), ultima perioad─â interglaciar─â (de acum 116.000 ÔÇô 129.000 de ani) ╚Öi perioada cald─â din Pliocen, de acum 3 ÔÇô 3.3 milioane de ani.

├Än cazul primelor dou─â perioade, schimb─ârile climatice au fost cauzate de schimb─âri ├«n orbita P─âm├óntului. Perioada cald─â din Pliocen a fost determinat─â de cre╚Öterea concentra╚Ťiilor de dioxid de carbon, care ajunseser─â la niveluri similare cu cele din prezent.

carturesti.ro

În toate cazurile, planeta s-a încălzit într-un ritm mult mai încet decât în prezent, când încălzirea globală este determinată de emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de oameni.

Pământul s-ar putea încălzi cu 4 grade Celsius până la sfârșitul secolului

Hubertus Fischer, profesor la Universitatea din Berna și unul dintre autorii principali ai studiului, a explicat pentru The Guardian că există anumite mecanisme cu efect amplificator care accentuează încălzirea pe termen lung, însă nu sunt luate în considerare de modelele climatice.

ÔÇ×Aceste descoperiri sugereaz─â c─â bugetul de carbon pentru a evita ├«nc─âlzirea cu 2 grade Celsius ar putea fi mult mai redus dec├ót se estima, l─âs├ónd pu╚Ťin loc de eroare ├«n eforturile de a atinge obiectivele Acordului de la Paris.ÔÇŁ

Cercet─âtorii au descoperit c─â o ├«nc─âlzire pe termen lung cu un grad sau dou─â a determinat reducerea substan╚Ťial─â a calotelor glaciare din Groenlanda ╚Öi Antarctica ╚Öi cre╚Öterea nivelului m─ârii cu cel pu╚Ťin ╚Öase metri, mai mult dec├ót prognoza modelelor climatice pentru 2100.

ÔÇ×├Än acea perioad─â, temperaturile erau mult mai calde dec├ót prezic modelele noastre ╚Öi nivelul m─ârii era mult mai ridicat. Dou─â grade pot p─ârea inofensive pe h├órtie, dar consecin╚Ťele sunt destul de grave ╚Öi ecosistemele se schimb─â ├«n mod dramatic.ÔÇŁ, a declarat Katrin Meissner de la Centrul de Cercetare a Schimb─ârilor Climatice din cadrul Universit─â╚Ťii New South Wales.

Antarctica se topește într-un ritm fără precedent

Meissner, care este unul dintre autorii principali a studiului, a declarat c─â modelele climatice nu iau ├«n considerare poten╚Ťialele schimb─âri care se petrec chiar ╚Öi la o ├«nc─âlzire de 2 grade Celsius.

ÔÇ×Modelele climatice par s─â fie de ├«ncredere pentru schimb─âri mici, cum ar fi scenarii pentru emisii reduse care acoper─â perioade scurte, de exemplu pentru urm─âtoarele c├óteva decenii sau p├ón─â ├«n 2100. Dar pe m─âsur─â ce schimb─ârile se accentueaz─â ╚Öi devin mai persistente… se pare c─â subestimeaz─â schimb─ârile climatice.ÔÇŁ

Cercet─âtorii atrag aten╚Ťia c─â reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser─â ar trebui s─â fie o prioritate urgent─â pentru na╚Ťiuni.

Comentarii

comentarii