Încălzirea climatică ridică relieful Islandei cu 3,5 centrimetri pe an

in Studii 31 January 2015 599 Views

Relieful Islandei este în creștere din cauza schimbărilor climatice. Terenul eliberat de topirea calotelor glaciare se înalță cu o rată de 3,5 centrimetri pe an, The GuardianCercetatorii consideră că acest fenomen geologic se află în spatele creșterii activității vulcanice din ultimii cinci ani.

vulcan

 

Cercetatorii cunoșteau de ceva timp că terenurile eliberate de crusta de gheață tindeau să se ridice însă nu știau amploarea pe care acest fenomen avea să o aibă. Este similar cu a pune greutăți pe o trambulină. Dacă luați greutățile de pe trambulina aceasta își va reveni la forma inițială“, a declarat Richard Bennett, geolog la Universitatea din Arizona.

Cercetătorii și-au bazat observațiile pe datele a 62 de dispozitive GPS, instalate pe tot teritoriul insulei pentru a urmări schimbările în poziție. Unele dintre dispozitive au fost instalate încă din 1995. Potrivit lui Bennett, întregul lanț al relației dintre topirea calotelor glaciare, înălțarea scoarței terestre și activitatea vulcanică nu este încă pe deplin înteles, însă așa cum presiunea scăzută a gheții permite ridicarea terenului, tot așa și presiunea scăzută a scoarței terestre asupra magmei va permite ridicarea acesteia.

Citește și:

Cod roșu de alertă aviatică din cauza unei noi erupții a unui vulcan în Islanda

Islanda si Europa s-ar putea confrunta cu un nor de cenusa mai mare decat cel din 2010

Comentarii

comentarii