Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Incalzirea globala ne poate costa 20 de procente din PIB-ul global

text de Alexandra Kartman

Pana la 20% din PIB-ul mondial se poate pierde anual din cauza cresterii constante a emisiilor de CO2 in atmosfera. Aceasta este principala concluzie a Raportului Stern, prezentat la Bucuresti chiar de unul dintre autorii sai, Dimitri Zenghelis.

Publicat pe 30 octombrie 2006, de economistul britanic Nicholas Stern, raportul de 700 de pagini analizeaza impactul pe care incalzirea globala il are asupra economiei mondiale. Zenghelis trateaza cu rezerva cifrele estimative, dar cu pretentie de exhaustivitate: "Intreaga problema a incalzirii globale este bazata pe probabilitati. Nu putem sti cu exactitate care este cauza acestui fenomen. Exista o oarecare nesiguranta privind legatura dintre cantitatea de CO2 din atmosfera si cresterea temperaturilor. Avem de-a face cu o incertitudine construita pe incertitudine. De aceea ar trebui sa fim foarte sceptici fata de oamenii care vin cu cifre exacte si pronosticuri precise privind consecintele". El a declarat, totodata, ca investirea anuala a 1% din PIB-ul global pentru eliminarea efectelor incalzirii climei ar putea fi o solutie eficienta atat din punct de vedere ecologic, cat si din punct de vedere economic, diferenta dintre costurile pe care le implica actiunea si cele implicate de nonactiune situandu-se intre 4 si 19 procente din produsul intern brut mondial.

Transformare radicala a activitatii economice

"Ne aflam astazi in pragul unei noi revolutii industriale: o schimbare de structura fundamentala a economiei globale", a spus Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, in deschiderea conferintei de prezentare a Raportului Stern.

"Raportul are ca scop o transformare radicala a activitatii economice in Marea Britanie, mai ales, dar si in restul lumii", a precizat Zenghelis. Solutiile concrete pe care le propun autorii raportului sunt adaptabile la nivelul de dezvoltare al fiecarei tari. Zenghelis a subliniat ca tarile in curs de dezvoltare nu trebuie fortate sa ia masuri identice cu tarile care au deja un avans economic. "In functie de circumstantele specifice cu care seconfrunta, tarile vor folosi metode diferite prin care sa contribuie la rezolvarea problemelor legate de schimbarile climatice."

Printre masurile de ameliorare a efectelor incalzirii globale asupra carora concluzioneaza raportul se afla exinderea si interconectarea schemelor comerciale de tranzactii cu emisii de gaz cu efect de sera la nivel mondial. Raportul arata ca aceasta masura "ar impulsiona implementarea masurilor necesare in tarile in curs de dezvoltare". Pe langa comertul cu emisii, coordonarea informala si acordurile formale pentru cooperare tehnologica ar putea constitui o alta forma de raspuns la fenomenul de incalzire climatica. Se impune, de asemenea, ca imperios necesara, stoparea defrisarilor irationale, pentru ca "reducerea dimensiunilor zonelor impadurite natural are o contributie mai ridicata la producerea emisiilor poluante, comparative cu sectorul transporturilor".

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri