Încălzirea oceanelor va spori concentrațiile de mercur din pești

in Schimbări Climatice 15 August 2019 60 Views

Chiar și o creștere de 1 grad a temperaturilor oceanice va duce la o creștere semnificativă a concentrațiilor de mercur din pești, conform unui nou studiu.

Studiul realizat de cercetătorii de la Harvard a utilizat mai multe modele pentru a examina și prezice modul în care factorii de mediu afectează nivelurile de mercur din cod și câini de mare.

În ultimele patru decenii, politicile care reglementează și limitează emisiile de mercur au dus la scăderea expunerii la mercur, însă conform cercetătorilor, temperaturile în creștere ale oceanelor sporesc concentrațiile.

Apa mai caldă face dificilă respirația și înotul la pești, forțându-i să consume mai multă energie. Cu cât mănâncă mai mult, cu atât nivelurile de expunere la mercur sunt mai mari. Temperaturile în creștere ar putea afecta și disponibilitatea hranei, forțând unii pești să consume opțiuni cu concentrații mai ridicate de mercur, cum ar fi sepia.

La fiecare grad Celsius de încălzire a oceanului, câinii de mare sunt expuși la de 70% mai mult mercur, în timp ce în cazul codului procentul se ridică la 32%.

„Schimbările climatice vor exacerba expunerea umană la metilmercur prin fructe de mare. Așadar, pentru a proteja ecosistemele și sănătatea umană, trebuie să reglementăm emisiile de mercur și gazele cu efect de seră.”, a declarat  Elsie Sunderland, autoare principală a studiului.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii