Global Forest Watch : Pierderi record de păduri în 2016, din cauza incendiilor

in Biodiversitate 1 November 2017 238 Views

Incendiile din p─âduri au f─âcut ravagii anul trecut. Conform Global Forest Watch (GFW), a fost distrus─â o suprafa╚Ť─â de 297.000┬ákm2 de p─âduri, echivalentul suprafe╚Ťei Noii Zeelande.

p─âduri

Pierderile sunt cu 51% mai mari ca în 2015 și sunt cauzate în special de incendiile declanșate pe fond de temperaturi ridicate și secetă. Țările cele mai afectate sunt Brazilia și Indonezia, iar din Europa, Spania și Portugalia.

├Än numai un an, Indonezia a r─âmas f─âr─â 1 million de hectare de copaci. Incendiile nu afecteaz─â doar vegeta╚Ťia. Luna trecut─â, incendiile agravate de Uraganul Ophelia au f─âcut cel pu╚Ťin de 30 de victime umane ├«n Portugalia.

R─âzboiul cifrelor

Statisticile diferitelor organiza╚Ťii interna╚Ťionale se contrazic.

Datele GFW arat─â c─â regiunea amazonic─â din Brazilia a pierdut anul trecut 37.000┬ákm2 de vegeta╚Ťie, de trei ori mai mult dec├ót ├«n 2015. Pe de alt─â parte, datele oficiale braziliene sus╚Ťin c─â desp─âdurirea ├«n Amazon a sc─âzut cu 16% fa╚Ť─â de anul trecut.

La nivel global, FAO consider─â c─â ritmul defri╚Ö─ârilor a ├«ncetinit la jum─âtate ├«n ultimii 25 de ani. De╚Öi guvernele na╚Ťionale ╚Öi Na╚Ťiunile Unite nu sunt ├«n acord cu exper╚Ťii independen╚Ťi, exist─â consens ├«n leg─âtura cu faptul c─â temperaturile continu─â s─â creasc─â. Din acest motiv se a╚Öteapt─â ca p─âdurile lumii s─â sufere pierderi ╚Öi mai mari ├«n urm─âtorii ani.

Incendiile: naturale, dar din vina omului

Focurile din păduri nu sunt neapărat puse de om ori cauzate de deșeuri inflamabile. Incendiile pot avea și cauze naturale, cum ar fi fulgerele. Totuși, activitatea umană este cauza principală: pe măsură ce clima se încălzește, incendiile devin mai frecvente.

Explica╚Ťia este simpl─â. Cu c├ót este mai cald, cu at├ót vegeta╚Ťia este mai uscat─â ╚Öi se aprinde mai u╚Öor. Densitatea p─âdurii este un alt factor care influen╚Ťeaz─â apari╚Ťia incendiiilor: p─âdurile mai dense sunt mai pu╚Ťin vulnerabile ├«n fa╚Ťa focului deoarece men╚Ťin o umiditate mai mare. Acesta este motivul pentru care defri╚Ö─ârile cresc riscul apari╚Ťiei incendiilor. V├ónturile puternice r─âsp├óndesc la r├óndul lor fl─âc─ârile, motiv pentru care uraganele sunt adeseori ├«nso╚Ťite de incendii la fel de devastatoare.

Romsilva: Incendiile de pădure, în creștere

Comentarii

comentarii