Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Cel puțin 11 incendii sălbatice mistuie pădurile din Cercul Arctic

Cel puțin 11 incendii sălbatice mistuie pădurile din interiorul Cercului Arctic, din cauza temperaturilor ridicate și a aerului uscat din ultima perioadă. Țara cea mai afectată, Suedia, a cerut asistență de urgență partenerilor din Uniunea Europeană pentru a o ajuta să stingă flăcările.

©Mats Andersson/EPA

Zeci de mii de oameni au fost avertizați să rămână în case și să își închidă ferestrele și aerisirile pentru a evita inhalarea fumului. Serviciile feroviare au fost întrerupte.

Copernicus, programul UE de monitorizare a pământului care oferă informații zilnice despre focurile din Europa, indică mai mult de 60 de incendii care ard în Suedia, precum și incendii pe teritoriul Norvegiei, Finlandei și Rusiei, inclusiv în Cercul Polar.

Norvegia a trimis șase elicoptere pentru a ajuta Suedia la eforturile de stingere a incendiilor, iar Italia va trimite două avioane amfibii Canadair CL-415s.

Este pentru prima oară când incendiile afectează un teritoriu așa vast al Suediei. Incendii de proporții sporite au fost înregistrate și în alte regiuni nordice, cum ar fi Groenlanda, Alaska, Siberia și Canada.

Incendiile sunt pornite de surse variate, printre care grătare, țigări și fulgere tot mai dese, care sunt asociate cu încălzirea planetei.

Conform autorităților suedeze, riscul pentru noi incendii este extrem de mare din cauza temperaturilor ridicate prognozate pentru următoarea perioadă. În ultimele săptămâni, o mare parte din emisfera nordică a înregistrat temperaturi neobișnuit de mari.

Sistemul European de Informare privind Incendiile de Pădure avertizează că riscul de incendii va fi extrem de ridicat în următoarele săptămâni pentru o mare parte din Europa centrală și de nord.

Conform oficialilor Uniunii Europene, multe dintre incendiile din acest an au loc în afara zonei mediteraneene, care este de obicei cea mai afectată de acestea. Tot mai multe incendii au loc în momente neașteptate ale anului.

carturesti.ro

2017 a fost cel mai greu an pentru Europa din punct de vedere al incendiilor, distrugând mii de hectare de pădure și terenuri agricole în Portugalia, Spania și Italia și ținând până în luna noiembrie.

„Există tendințe clare de prelungire a sezoanelor de incendii și perioade critice frecvente în Europa care duc la situații periculoase.”, a declarat pentru The Guardian un reprezentant al Comisiei Europene.

Oamenii de știință cred că zona Arctică, precum și alte regiuni nordice care erau afectate rar de incendii, vor deveni tot mai vulnerabile pe măsură ce clima se schimbă. Valurile de căldură contribuie la extinderea zonelor afectate de incendii, în special în zonele nordice care sunt de obicei umede și temperate, permițând pădurilor și turbăriilor să stocheze cantități semnificative de carbon. Când asemenea ecosisteme dense în carbon sunt expuse căldurii și aridității, incendiile vor porni cu ușurință atunci când există o sursă de aprindere.

spot_img

Ultimele știri