Emisiile de la incendiile de vegetație din zona Arctică, echivalente cu emisiile anuale ale Suediei

in Schimbări Climatice 16 July 2019 126 Views

În luna iunie, incendiile de vegetație din zona Arctică au emis aceeași cantitate de dioxid de carbon pe care o emite Suedia într-un an, conform Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).

Conform lui Clare Nullis, purtătoare de cuvânt OMM, încă de la începutul lunii iunie au avut loc incendii de vegetație fără precedent în regiunea arctică.

„Doar în luna iunie aceste incendii de vegetație au emis 50 de megatone de CO2 în atmosferă, acesta fiind echivalentul emisiilor anuale totale de CO2 ale Suediei. Este mai mult decât cantitatea emisă de toate incendiile arctice în aceeași lună între 2010 și 2018.”

Incendiile de vegetație sunt des întâlnite în emisfera nordică între lunile mai și octombrie, însă în acest an au avut loc la latitudini neobișnuite și au avut o intensitate mai mare.

Majoritatea incendiilor au avut loc în Alaska și Siberia. În Alaska au avut loc peste 400 de incendii de vegetație în acest an. În Alberta, Canada, un incendiu de vegetație a cuprins o regiune echivalentă cu peste 300.000 de terenuri de fotbal.

În Siberia, temperaturile din luna iunie au fost cu aproape 10 grade Celsius mai mari decât media pe temen lung, în timp ce Alaska a avut a doua cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată.

Incendiile de vegetație acoperă zăpada cu un strat de funingine neagră care absoarbe lumină solară, contribuind la încălzirea globală și accelerând topirea permafrostului.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii